Student&CV

Veel studenten houden hun CV in het oog tijdens hun studie. Wanneer ze een bijbaantje uitzoeken bijvoorbeeld. Zo blijkt. Uit onderzoeken. Ik ken ze maar nauwelijks en het zijn meestal niet de leukste figuren om mee om te gaan.

Meneer KPN
De bijbaan is naast noodzakelijk kwaad (de huur moet weer betaald worden, evenals die caissière van de Aldi en meneer KPN, Vodafone of T-mobile), ook een boost voor je CV. Mits goed gekozen of goed gepresenteerd. Overal leer je trouwens iets. Lieg nooit, ook niet over periodes zonder werk of studie. Het komt altijd uit. Presenteer ze liever als fases van introspectie en zelfreflectie.

Ons kent ons
De een wil gewoon een klusje waar hij/zij weinig bij hoeft na te denken maar wat gewoon lekker verdient. Als afwisseling van al die gemaakte studie-uren, uiteraard. En dan heb je nog die slimme andere student die een baan op een plek zoekt waar hij alvast contacten kan leggen, die later van pas kunnen komen.

Het ideale cv
Het ideale cv van een student staat vol met werkervaring en hoge cijfers. En niet alleen van je hogeschool of universiteit. Nee, zelfs van de middelbare school. Vooral in de technische of juridische sector. Omdat die cijfers veel zeggen over wie je toen al was en nu bent.

Als het te laat is om daaraan te werken, kies dan in ieder geval de juiste studie en haal goede resultaten. Althans als je het op de oude manier doet. Old School. Meteen dezelfde keuze maken hoeft niet en kan ook niet. Net als je eerste baan niet de baan van je leven is. Als je je stappen toe kunt lichten dan zijn het goede keuzes.

Gruwelijk veel tijd
Commissies, sporten, stage lopen bij dat gave bureau, vrijwilligerswerk, studentenvereniging, een half jaar (of langer!) studeren in het buitenland etc. zijn boosts voor je student-cv. Het kost je alleen gruwelijk veel tijd. Ga je voor die buiten-Nederlandse stage? Houd een weblog bij. Behalve leuk voor het thuisfront, ook weer zeer gewaardeerd door aanstaande werkgevers.

Geef een reactie

1 Comment
  • Chris Stapper
    says:

    Pfoe ja… aan je CV werken is belangrijk. Maar ik zorg dat er gewoon alleen dingen op mijn CV komen die ik zelf leuk vind om te doen. Dan wordt het later ook makkelijker om een functie te vinden die aansluit op mijn CV en dus op wat ik leuk vind.

    Het vermoeiendste is volgens mij niet dat alles veel tijd kost, maar dat veel verschillende dingen tijd kosten en dat je van het een naar het andere loopt (ook mentaal).:)