Vacansoleil: handgeschreven brief op online vacature…

Ja, het is echt waar. Vacansoleil biedt een aantal vacatures via haar corporate site aan. Waaronder zelfs een vacature voor (Internet) programmeur.

Dan zou je toch zeggen dat je als geïnteresseerde kandidaat ook via diezelfde website zou kunnen reageren? Maar niets is minder waar. Sterker nog; Vacansoleil eist een handgeschreven brief:

image

Dat is toch wel heel apart. Reden genoeg om contact te zoeken met Vacansoleil om de achtergrond van deze bijzondere eis te weten te komen.

Ik heb incognito, als (Internet) programmeur, de afdeling Human Resources gebeld. En kreeg daar de volgende argumenten voor de eis van een handgeschreven sollicitatiebrief:

  • Het geeft een indruk van de persoonlijkheid van de sollicitant
  • Het laat zien dat de sollicitant voldoende interesse in de functie toont

Het eerste argument kan ik maar beter negeren; tenzij de HR medewerkers van Vacansoleil lid zijn van de Nederlandse Orde van Grafologen.

Het tweede argument is natuurlijk zeer goed te verdedigen. Totdat het bedrijfsresultaat onder het gebrek aan personeel begint te lijden. Maar misschien heeft Vacansoleil de luxe om zich dit te permitteren…

Er is overigens niets mis dat een toekomstige medewerker zijn/haar interesse toont door een persoonlijke brief. Maar dat is nog geen voorwaarde voor een handgeschreven exemplaar.

Nog even los van de spruitjesgeur die je hiermee aan je bedrijf plakt. En het aantal mensen dat je op deze wijze van je bedrijf wegjaagt. Ik denk dat er weinig Gen Yers zijn die zich aangetrokken zullen voelen. Maar ik kan me vergissen.

Overigens gaf de HR medewerker van Vacansoleil aan dat ik als programmeur ook gewoon een met de tekstverwerker geschreven brief kon opsturen. Maar ja, hoeveel programmeurs zullen de moeite nemen om te bellen? En ik wil die brief eigenlijk gewoon mailen…

Met dank aan Guido voor de tip!

Geef een reactie

5 Comments