IKKI: overdaad schaadt!

IKKI, het sociale netwerk voor werkgevers en werknemers van eigen bodem. En de site waarvan ik op 16 juni de belofte deed om die nog eens grondig onder de loep te nemen. Een belofte die ik hierbij nakom.

Korte historie en familie
IKKI heette oorspronkelijk Boostr, en dat is ook de feitelijke bedrijfsnaam (Boostr BV). Met als handelsnaam: de wereld van IKKI.

En zowel het adres als één van de bestuurders geeft aan waar we de ouders van IKKI moeten zoeken: USG People.

Het bestuur van Boostr/IKKI is overigens ‘vierkoppig’:

 • Solvus Nederlands BV
 • USG People NV
 • Nicolas de Clercq
 • Albert Klene

De homepage
De homepage ziet er zo uit:

Homepage IKKI.nl

En op die homepage rollen achtereenvolgens een aantal regels binnen die gezamenlijk de volgende boodschap vormen:

welkom in de omgekeerde wereld
waar toptalent en topwerkgevers elkaar ontmoeten
waar je nieuwe werkgevers leert kennen. en jezelf
waar je niet zoekt maar wordt gevonden
niet hoeveel contacten je verzameld, maar welke

IKKI wil de rollen tussen werkgever en werknemer blijkbaar omdraaien en tegelijkertijd een kwalitatief sociaal netwerk zijn voor werknemers.

Is IKKI nou een vacaturesite of een sociaal netwerk? Of een combinatie van deze twee. Ik begrijp het nog niet helemaal, dus ik ga maar eens op onderzoek.

Wat/wie is IKKI eigenlijk?
Eerst dus maar eens kijken wat IKKI over zichzelf zegt: De wereld van ikki is er voor toptalent en topwerkgevers.

En dat betekent het volgende: Een spannend, gloednieuw platform waar werkgevers solliciteren bij talent in plaats van andersom. Want een wereld waar talent schaars is, vraagt om een andere manier van denken. Om kwaliteit boven kwantiteit. Om echte ontmoetingen in plaats van verkooppraatjes. En om intelligent matching.

Oke, met de huidige krapte op de arbeidsmarkt kan ik me daar iets bij voorstellen. Maar wat bedoelen ze in hemelsnaam met intelligent matching? Dat wordt niet duidelijk.

Maar aan een werknemergever biedt IKKI het volgende:

 • Zoek niet naar de juiste baan, maar laat de juiste baan jou vinden.
 • Kom met interessante tests achter je échte passie.
 • Ontdek meer over jezelf en over je toekomstige werkgever.
 • Sluit je aan bij een groep met mensen die hetzelfde denken over werken.
 • Ontmoet échte mensen en échte bedrijven, zonder de verkooppraatjes.

Dus… Ik snap het nog niet helemaal. Ik hoef niet te zoeken naar vacatures, want ik wordt gevonden. En ik kan hier blijkbaar tests doen. En daarmee iets over mezelf ontdekken? En ik lid worden van groepen. Maar hoe kan ik nou in hemelsnaam echter mensen ontmoeten op een online sociaal netwerk?

Nou, ik ben niet veel wijzer geworden; maar laat ik me maar eens registreren

Registratie
En op die registratiepagina maakt IKKI het in ieder geval een stuk duidelijker voor mij:

detail van registratiepagina

Dit snap ik tenminste!

Overigens heeft IKKI hele vreemde schermlabels. Want als ik me heb aangemeld, is dit het label:

image

Via een link in de bevestigings e-mail kom ik op een pagina terecht waar ik persoonsgegevens in moet vullen. Een pagina waar IKKI overigens ook een nogal ronkende claim to fame meldt: Je carrière zit vanaf nu in de lift.

Wie grote woorden gebruikt zal ook wat moeten laten zien. Dus maar eens die gegevens ingevoerd: 

image

Vervelend dat ik checkboxes uit moet vinken voor nieuwsbrief en Carp.

Nog een werkervaring ingevuld en ik kom bij mijn profiel uit

Mijn profiel
En dat ziet er zo uit:

Mijn profiel

Onderin zitten een aantal tabs (Ambitie, Ervaring, Opleiding, Karakter, Extra) en aan de rechterkant staan een aantal Talenten waarmee ik blijkbaar match. En kan ik Vacatures (die mij op proberen te vinden?) en Groepen bekijken.

Ohh, en rechts boven staat: Ga naar je matchprofiel. Dat heeft natuurlijk met dat intelligent matching te maken. Klik:

 Matchprofiel, voor

Een overlay. Waar ik de onderdelen in het midden kan verschuiven. Alleen wat ik met Extra aanmoet?:

Matchprofiel, na

Als ik na Opslaan terugkom in Mijn profiel dan zijn er ineens vacatures te zien:

Mijn Profiel, vacatures

Die natuurlijk nergens op slaan, maar ik heb ook nog niets ingevuld.

Maar als ik dan wel opleiding en werkervaring invul verandert er niets. En dat is toch wel vreemd.

Pas als ik naar een andere pagina ga zie ik dat zowel de Talenten als de Vacatures wijzigen.

Alleen de vacatures stellen niet zoveel voor in verhouding tot wat ik heb ingevuld.

En dat terwijl ik weet dat de intelligent matching die achter IKKI zit toch echt van WCC afkomstig is: ELISE.

Dus daar kan het m.i. niet aan liggen.

Overigens is ook onder Groepen het nodige te zien; maar dat zijn bijna allemaal groepen van 1 persoon. En dat telt natuurlijk niet.

Tests
Nou heeft mijn profiel ook een tabje Karakter. En als ik daarop klik blijkt dat ik hier tests kan doen. Nou, daar ben ik altijd voor in. Dus aan de slag met een test Jouw Competenties:

image

Dat ziet er allemaal duidelijk uit. Twintig vragen, en duidelijke vraagstelling. Alleen ellendige keuzes natuurlijk. Maar ik ga er als een speer doorheen. En dan krijg ik dit te zien:

image 

Nog meer keuzes…

Mijn profiel, revisited
Nu ziet mijn homepage er zo uit:
image

Waar ik dus ook nog eens een ambitie agent kan aanmaken en contacten kan toevoegen.  Hemeltjelief. Ik verdwaal hier in de mogelijkheden.. Ik zou graag net als in het ziekenhuis een soort routebeschrijving op de vloer willen zien. Een rode streep die ik kan volgen.

Conclusie
IKKI biedt een overdaad aan mogelijkheden. Wat tegelijkertijd de achilleshiel van deze site is.

Het is duidelijk dat hier kosten noch moeite zijn gespaard. Maar tevens dat onvoldoende is nagedacht over de gemiddelde energie en tijd die een professional bereid is te verstoken om een eventuele interessante opportunity te vinden. Want dat zal toch een eerste drijfveer zijn.

En het is mij nog steeds niet duidelijk wat IKKI nu eigenlijk is. Een vacaturesite van de 2e generatie? Een sociaal netwerk? Alletwee? Dat laatste is mogelijk de bedoeling, maar lijkt niet wenselijk. In ieder geval niet in de wijze waarop het bij IKKI is geimplementeerd.

Gevonden worden door banen is blijkbaar veel meer werk dan zelf op zoek te gaan naar een baan. Ik zou bijna terug verlangen naar Monsterboard. Pardon… dat heb ik niet gezegd.

Geef een antwoord

11 Comments
 • Marc Drees
  says:

  @Tanja:
  IKKI is een onderdeel van USG People. En dus onderdeel van een commerciele, beursgenoteerde onderneming op uitzendgebied. Op de een of andere manier zal IKKI aan de winstdoelstellingen van USG People moeten gaan bijdragen.
   
  De mensen die zich bij IKKI registreren zijn hierbij natuurlijk potentiele kandidaten. Want met kandidaten kan je geld verdienen.

 • Tanja Beugelsdijk
  says:

  Dag Marc, met belangstelling je blog gelezen. Ja, je vraagt je meteen af wat zit er achter. Wie. Met welk belang. Zijn mijn gegevens veilig. Enzovoort. Ik houd dit blog en de reacties nog even in de gaten. Groet van Tanja Beugelsdijk

 • Bas Brand
  says:

  Interessante site.
  Nog in Beta, dus je hoort van mij geen kritiek op usability en foutvrije performance.
  Over het concept ben ik in ieder geval enthousiast. Vooral de tests, waarin je je persoonlijkheid kunt profileren, zijn een aanvulling op bestaande matchingsomgevingen.
  Of ikki daadwerkelijk de omgekeerde wereld gaat worden?
  Een mooie ambitie!
  Ook mooi: pas betalen voor je advertenties zodra er meer dan 10.000 members actief zijn.
  ikki wens je veel succes!

 • Bas van de Haterd
  says:

  @Marc: buzzer is een bedrijf dat door ikki is ingezet om ikki te tesen en te buzzen. Ik ben lid van Buzzer, maar afgehaakt bij Ikki. Echter blijft buzzer zelf druk bezig met nu de 3e of 4e buzz campagne. Ook daar is het een beetje overdaad schaad.

 • Marc Drees
  says:

  @Floor:
  Ja, Monsterboard. Een verklaard rampenplan, maar je moet jezelf de vraag stellen hoeveel energie mensen willen steken in een online netwerk die het volgende doel heeft:

  waar toptalent en topwerkgevers elkaar ontmoeten
  waar je nieuwe werkgevers leert kennen. en jezelf
  waar je niet zoekt maar wordt gevonden

  Het is niet gebruikelijk je uit de naad te moeten werken om vervolgens niet passende vacatures te zien. En dat is precies wat IKKI op dit moment behelst.

  En dat is in mijn optiek jammer, aangezien het simpeler, toegankelijker en daarmee zinvoller kan. Vanuit het perspectief van ‘werkzoekers’ dan wel te verstaan.

 • Marc Drees
  says:

  @Bas:
  Er zijn nogal wat buzzers die deel uitmaken van het IKKI netwerk van Talenten.

  Als je kijkt naar het aantal nieuwe aanmeldingen per week (rechtsonder op de homepage) zie je ook dat het bepaald niet storm loopt.

 • Bas van de Haterd
  says:

  Goede analyse Marc. Ik moet zeggen dat ik zelf niet zover gekomen ben. Ik vond het beetje rommelig, teveel invullen, geen import mogelijkheden vanuit b.v. linkedin of Hyves en ik zag niet een directe win. Dus ik ben redelijk snel afgehaakt. Maar misschien moet ik wel een tweede go er aan geven, buzzer valt me er ongeveer wekelijks over lastig.