Kaart mashups in online recruitment: EenBaan

Logotype EenBaan.nlNa een korte stilte weer eens een posting over het potentieel fraaie gebruik van een kaartapplicatie binnen online recruitment. Met vandaag:  EenBaan, de Nederlandse vertical search engine van Careerbuilder.

Met de recente revamping van de site is ook een kaart mashup toegevoegd. Niet van Google, maar van Yahoo! Maar da’s volgens mij lood om oud ijzer.

De homepage
De homepage laat al een kaart zien, hoewel ik niet helemaal de functie begrijp:

Homepage EenBaan.nl

Zie je het? In de rechter beneden hoek? Daar zit het kaartje.

Overigens zal deze kaart bij de meeste schermen below the fold vallen. Wat het toevoegen van deze kaart nog minder begrijpelijk maakt.

De kaart op de homepage is statisch:

detail van het kaartje op de homepage

Je kan niet schuiven, inzoomen of uitzoomen. Het enige wat je kan doen is op een van de plaatsnamen klikken; en dan zie je een gewoon lijstscherm met functies. Een vreemde en vrij overbodige gimmick. maar goed.

Het lijstscherm
Als ik naar het lijstscherm ga krijg ik het volgende te zien:Bekijk de vacatures op de kaart

Lijstscherm vacatures

Een gewoon lijstscherm met rechts bovenaan de tekst: Bekijk de vacatures op de kaart. Als ik daarop klik krijg ik het volgende te zien:

Lijstscherm vacatures met kaart

Prettig, de vacatures links, en de kaart rechts.  Maar waarom zie ik niet dezelfde vacatures, in dezelfde volgorde. Onnodig verwarrend; en erg slordig.

En heel erg merkwaardig is dat ik bij het gewone lijstscherm wel kan bladeren, maar in het lijstscherm met een kaartje niet. Waarom moet een gebruiker toch met dit soort inconsistenties geconfronteerd worden?

De kaart
De icoontjes op de kaart tonen hun inhoud niet als ik er met de muis overheen beweeg. Vervelend, want zo weet ik niet waar dat icoontje voor staat.

En als ik op het icoon klik krijg ik een nogal grote balloon te zien; met een logo van het bedrijf, en aanvullende informatie. Gek genoeg zie ik de vacature niet in de lijst met vacatures staan:

Lijstscherm met kaartje en balloon

Gratis tip:
Als ik een vacature op het kaartje aanklik, toon me dan ook meteen dezelfde vacature in het lijstscherm met nadruk. En als ik hetzelfde doe in de lijst, open dan ook de balloon in het kaartje.

Wel zo fijn voor een werkzoeker.

Conclusie
EenBaan heeft een kaart mashup toegevoegd bij de makeover van hun site. Maar er is geen sprake van een echte integratie; de kaart is er gewoon bij geprakt. En daarmee heeft het amper toegevoegde waarde.

Geef een reactie