Kiesjewerkgever draait solliciteren om

Ikki is de omgekeerde wereld, maar ze hebben concurrentie van 3 Rotterdamse studenten (alleen met een shoe string budget zoals Marc zou zeggen): kiesjewerkgever.nl. Via Recruiter online verneem ik dat inmiddels zo’n 45 bedrijven meedoen aan het initiatief, waarbij je als werknemer een test moet invullen die gematched wordt met de cultuur van werkgevers. Een lovenswaardig initiatief, maar werkt het ook?

De site ziet er simpel en eenvoudig uit. Je weet meteen waar je aan toe bent. Niet een hoop gedoe, maar gewoon de test, mijn test (de resultaten) en bedrijfspresentaties. Kijk, je weet waarvoor je hier bent!

Kiesjewerkgever draait solliciteren om

Helaas verdwijnt bij het afnemen van de test en het bekijken van de resultaten de navigatie volledig. Dit komt erg amateuristisch over. Ook moet je je volledig registreren nadat je de test hebt afgenomen, niet sjiek, maar… gelukkig vragen ze bijna niets van je. Want eerlijk is eerlijk, voornaam, achternaam, hoogst genoten opleiding (inclusief studierichting en school) en e-mail adres valt me nog 100% mee. Geen CV uploads, eigenlijk gewoon heel keurig!

Kiesjewerkgever draait solliciteren om

De manier van weergave van je profiel is natuurlijk relatief eenvoudig, maar wel sterk. Ook sterk is het wanneer je met één specifiek bedrijf (ik vergelijk mezelf nu met mijn hoogte match Centric) bekijkt. Je ziet precies waar de matches het grootst zijn.

Kiesjewerkgever draait solliciteren om

Wel zijn er erg veel facetten meegenomen, waarbij de meerderheid van de vragen het antwoord op één vraag is. Een weging is er niet in meegenomen en ook is het niet terug herleid naar behapbare brokken van ‘cultuur’.

Tevens is de werkgeverskant natuurlijk ingevuld vanuit de optiek van de werkgever, waarbij je je moet afvragen of dit een realistisch beeld is of een gewenst beeld. Ik denk echter dat, gezien de vraagstelling over veel zaken, het redelijk realistisch zal zijn. De vragen waren goed opgesteld in mijn optiek waarbij niet al te veel ‘sociaal wenselijke’ antwoorden mogelijk waren.

Al met al een leuke site, duidelijk wel gemaakt op een ‘shoe string budget’. Voor verbetering vatbaar qua navigatie en lay out, maar conceptueel leuk gedaan. Verder zou ik de test graag verfijnder willen zien, zodat het aantal cultuur elementen behapbaar wordt. Maar de moeite waard voor een eerste versie.

En met 45 bedrijven ben je er natuurlijk nog niet, maar ik moet zeggen dat het een bijzonder mooie start is. Aangezien de bedrijven dus betalen voor de site, want voor studenten en werkzoekenden is hij gratis. Wat ik vooral ook sterk vind (en ik hoop dat ze daaraan vast kunnen blijven houden): geen CV’s. Het gaat echt om de test en de match.

Geef een reactie

4 Comments
 • Bas van de Haterd
  says:

  @Paul: het kan zo zijn dat het een verkeerd beeld geeft. Of misschien heb jij een verkeerd beeld van de NS 🙂 Immers, als je er nooit gewerkt hebt, kan je natuurlijk niet echt weten hoe de sfeer/cultuur er is.

  Daarnaast hebben veel bedrijven natuurlijk een vreemd beeld van hun eigen cultuur. Ze vergelijken zich namelijk met een paar directe concurrenten en niet met de hele markt. Een groot bedrijf kan bijvoorbeeld per definitie niet ondernemend of innovatief zijn in vergelijking met een klein bedrijf. Maar leg dat grote bedrijven maar eens uit 🙂

  Ook is het doorgaans heel erg afhankelijk van de afdeling waar je op zit, wat de eigenlijke sfeer / cultuur is. Dat kan hierin ook niet worden meegenomen.

  En dan heb je zoals Erwin aangeeft nog het verwrongen beeld dat bedrijven van zichzelf hebben in zijn algemeenheid. Dus objectief zal zo’n test nooit zijn, maar het principe vind ik een mooi begin.

 • Erwin van Asselt
  says:

  @Paul: de intiatiefnemers zijn nog maar net gestart. Probleem is dan dat een groot aantal (andere) bedrijven nog niet in de lijst zijn opgenomen. Het aanbod is nog te beperkt, maar ik ga ervan uit over pak ‘m beet een 1/2 jaar aanmerkelijk beter zal zijn. Zitten we volgens mij nog wel met een ander gegeven: werkgevers schetsen mogelijk een te florissant beeld van zichzelf. Dat strookt niet altijd met de werkelijkheid. Vraag is dus: wie bepaalt nu objectief of een bedrijf wel of niet aan bepaalde voorwaarden of eigenschappen voldoet? Daar moet nog een andere laag bovenop: die van (ex-) medewerkers. Dat is natuurlijk ook gekleurd, maar het totaal is vermoedelijk beter dan de ingevulde lijsten van werkgevers zelf.

 • Paul
  says:

  Ik heb de test net ook even gedaan en bij mij kwam als uitslag dat ik het best bij de NS kan gaan werken.

  Als ik ergens niet wil werken dan is het wel de NS dus ik vraag me af wat de betrouwbaarheid is van deze test of in hoeverre de NS alles naar waarheid heeft ingevuld. Of misschien heb ik onbewust toch andere ambities dan ik mezelf voorhoud…….

 • Erwin van Asselt
  says:

  Goed artikel, leuk ook om te zien dat over dit onderwerp toch steeds meer te doen is. Ik heb de test ook doorgelopen en liep hierbij blijkbaar tegen het beperkte aanbod aan. In mijn geval kreeg ik een top-drie, maar ik zou niet bij één van deze bedrijven willen werken. Voor ons als klein bedrijf overigens wel interessant om in deze lijst te worden opgenomen. Het ontbreekt ons aan de middelen om via de gangbare wegen aan goed personeel te komen.