65+ werkt


Ze zijn goedkoop, hebben veel inzicht en zijn helemaal niet vaker ziek dan hun jongere collega’s. Toch komen 65 plussers haast niet aan de bak. Waarom eigenlijk niet? Loyalere en betrouwbare werknemers vind je niet. Ze gaan misschien wat langzamer mee met de techniek. Maar vanaf je 65ste leeftijdsjaar hoeft je werkgever geen sociale premies meer voor je te betalen.

Den Haag
Politiek Den Haag ziet in de mogelijkheid om ouderen langer door te laten werken, een gedeeltelijke oplossing voor de arbeidskrapte in Nederland. Toch krijgt slechts een op de drie werknemers in coa’s de kans om langer door te werken na het 65ste levensjaar. De gemiddelde werknemer stopt anno nu tegen zijn 62ste met werken. Die leeftijd ligt al hoger dan voorgaande jaren. De VUT is verdwenen.

Mijn opa
Van de bevolking tussen 65 en 70 jaar is nog maar 9 procent aan het werk. En tussen de 70 en 74 nog 5 procent.*  Mijn opa is 80 en doet nu nog de financiën voor een aantal particulieren. Gelukkig maar, zegt mijn oma. Anders zou hij geen rust in zijn donder hebben en alleen maar brommen.

En ik
De gemiddelde levensverwachting ligt op tachtig jaar. Wat moet ik die 15 jaar, ook wel mijn ‘pensioen’ genoemd, doen? Mij stierlijk vervelen waarschijnlijk. Of ik heb ineens zeeën van tijd om die roman te schrijven…

* Uit: Volkskrant Banen

Geef een antwoord