PPC vacatureplaatsingen. Heeft dit model enige toekomst?

Kristallen bol PPC staat voor pay per click. Een advertentiemodel wat al jaren succesvol is op Internet. Iedere keer dat een gebruiker op een advertentie klikt moet de adverteerder te betalen.

Maar onze grote vacaturesites hanteren geen PPC-model. Als je een vacature wil plaatsen betaal je gewoon vooraf een vast bedrag. En of je nou nul, enkele of honderden kijkers op jouw vacature krijgt; het bedrag is altijd hetzelfde.

Achterlijke vacaturesites?
Op zich natuurlijk heel apart. Want een vacature is toch ook een advertentie. Dus waarom een ander prijsmodel? Een hardnekkig overblijfsel uit het papieren tijdperk?

Eerlijk gezegd denk ik dat een Nationale Vacaturebank, Monsterboard of Totaljobs allang failliet zouden zijn geweest als ze op basis van een PPC-model hun diensten hadden aangeboden. Tenzij die clicks ‘monsterachtig’ duur zouden zijn.

Want het aantal eyeballs per vacature op vacaturesites daalt al jaren. En er is geen enkele reden te verwachten dat dit patroon zich in de toekomst zal veranderen.

Maar er is een new kid on the block die het idee heeft dat er wel een business model is voor vacatureplaatsingen op basis van PPC. En de naam is Jobbrokers.

Dus wat wil Jobbrokers?
Deze partij heeft een zeer grote ambitie:
Zoals Jobboards explosief zijn gegroeid bij het betreden van de arbeidsmarkt en hiermee de “oude media” heeft gepasseerd, zo zal Jobbrokers de zelfde markt betreden en Jobboards een hedendaagse manier van adverteren aanbieden.

Het staat er niet, maar het is toch heel erg duidelijk; Jobbrokers denkt dezelfde truc uit te kunnen halen als vacaturesites zo’n tien jaar geleden hebben gedaan.

Maar Jobbrokers is geen vacaturesite met een PPC-model; het wil dat de vacaturesites dat model gaan adopteren! Hmmm… niet alleen ambitieus maar ook nog behoorlijk arrogant! Of heel erg naief?

Waarom zouden de grote vacaturesites ook maar 1 seconde overwegen om naar Jobbrokers te luisteren? Vooral omdat Jobbrokers diezelfde vacaturesites nodig heeft om het model te laten werken?

Wie doet er dan wel mee?
Jobbrokers laat op haar site zien welke partners zij op dit moment heeft:

Partners Jobbrokers

Alle begin is moeilijk, maar dit is natuurlijk wel heel mager. Alleen Megajobs heeft een naam, Otys is een ATS (of gaan ze net als Connexys op de vacaturesite tour?), Zoekmijnbaan is nog niet eens live en Funda heeft volgens mij geen al te goede ervaringen aan de relatie met Monsterboard overgehouden.

En Megajobs heeft geen ratecard die zelfs maar in de buurt van een Nationale Vacaturebank of Monsterboard komt. Waardoor er geen sprake zou zijn van extreme kannibalisatie op de eigen omzet door voor een PPC-model te kiezen.

Let overigens ook even op de kleine ‘disclaimer’: Partners coming soon… Wie weet kan dit beeld dus nog veranderen.

En werkt het al?
Geen idee, maar volgens mij nog niet. De site van Jobbrokers is vooral brochureware en er worden geen sucessen genoemd.

Het feit dat er nog geen bestaande partners zijn (allen zijn coming soon) betekent dus zeer waarschijnlijk dat eventuele adverteerders hun vacatures nog niet via een PPC-model kunnen plaatsen.

En als ze wel vacatures kunnen plaatsen op bovengenoemde sites; hoe gaatr dat dan plaatsvinden? Of moeten de adverteerders op iedere site zelf aan de slag? In dat geval kunnen de administratieve kosten wel eens aardig oplopen.

Voorlopig ga ik er maar vanuit dat Jobbrokers daar wel aan heeft gedacht.

Conclusie
Ik denk dat adverteerders op dit moment heel erg blij zouden kunnen worden van een PPC-model voor vacatures. Maar in een B2B markt betekent dat nog niet automatisch een succes. Want daarvoor is ook voldoende kritische massa nodig. En daar lijkt het nog volstrekt aan te ontbreken.

Geef een antwoord

5 Comments
 • Dennis Albinus
  says:

  @ iedereen hierbij een update en dank voor de tips!

  Wat is AdSyner voor adverteerders?

  AdSyner is een cost per click (cpc) reclame netwerk met diverse Arbeidsportalen. Onze technologie verbindt uitgevers en adverteerders door middel van een performance gebaseerde, cost-per-click (cpc) marketing platform. AdSyner biedt adverteerders de mogelijkheid nog beter onder de aandacht te komen bij de doelgroep. Sterker nog, adverteerders kunnen zien waar op specifieke pagina’s waar hun advertenties worden weergegeven – meestal op de beste en meest populaire locaties in hun categorie.


  Alleen betalen wanneer een vacature werkelijk bekeken wordt!

  Werven van personeel is kostbaar. Een vacature plaatsen online is al een stuk goedkoper dan print, maar kan uiteindelijk toch behoorlijk prijzig zijn. Het nadeel van plaatsen op
  jobboards (zowel generieke als niche) is dat je vacature snel wegzakt als andere partijen hun vacatures plaatsen. Verder is er geen enkele garantie dat de vacature daadwerkelijk bekeken wordt, terwijl er wel op voorhand een prijs is vastgesteld.

  Met het CPC-model betaalt de klant alleen wanneer een advertentie daadwerkelijk bekeken wordt.

  Gr Dennis Albinus

 • Bas van de Haterd
  says:

  @Roel: maar dat is voor jouw dus juist toch een probleem? Een slechte tekst levert dus minder clicks op, derhalve minder inkomsten, terwijl jij als vacaturebank daar niets aan kan doen? Dat is een ander argument waarom ik zelf huiverig zou zijn als vacaturebank PPC in te voeren.

 • Roel Kiers
  says:

  Op zich ben ik als eigenaar van enkele lokale vacaturesites zoals http://www.zwolleheeftwerk.nl zeer geinteresseerd in PPC. Want traffic is er genoeg, maar de opbrengst aan kandidaten is en blijft afhankelijk van het goed samenstellen van de vacatureteksten. Voor mij is dat prima terug te zien in de conversie bezoeker – sollicitant.
   
  Wie als werkgever de moeite neemt om een goede tekst samen te stellen heeft meer kans de desbetreffende doelgroep te triggeren. Wie dan ook nog een website heeft die een transparant beeld geeft van de organisatie, dus zijn employer branding voor elkaar heeft, die scoort.
   
  Iedere werkgever die een tekst van 15 jaar terug uit de kast haalt –die toen prima werkte waarschijnlijk- en denkt dat het gedrag van kandidaten hetzelfde is gebleven en inherent is aan dat van consumenten, gaat de mist in. Net als de werkgevers die om wat voor reden dan ook meer jongere medwerkers wil aantrekken en denkt dat gen Y iets met biologie te maken heeft. Ik zie deze categorie ‘wat laconieke werkgevers’ wel de bezoekers scoren, maar veel minder tot geen kandidaten.
   
  Wat mij betreft: laat maar komen die PPC’s!!!!

 • Marc Drees
  says:

  @Bas:
  Goed punt ten aanzien van de kleinere sites. En vele kleintjes maken ook een grote…

  Als adverteerder kan je natuurlijk een cap instellen op het aantal clicks; en daarmee de kosten beheersbaar houden. Maar waarschijnlijk is dat inderdaad al te weinig gegarandeerd waardoor onbekend wederom onbemind wordt.

 • Bas van de Haterd
  says:

  Eens Marc. Ik geloof niet dat de grote jongens het model snel zullen adopteren. Ik heb hier vorig jaar ook al discussie met ze over gehad en mij hebben ze nooit kunnen overtuigen waarom monster en consorten het model zouden aannemen. Megajobs hoor ik ook al enige tijd over, maar op de site heb ik het nog niet gezien.

  Wel zit hier een model in voor kleine, nu gratis, vacaturebanken om iets van omzet te krijgen. Vanuit die optiek zie ik het wel zitten. Ook voor verticals liggen daar kansen.

  Overigens heb ik ernstig mijn twijfels of adverteerders er blij van worden. HR wil doorgaans toch zekerheid, zekerheid over het totaal bedrag, want daar moet je budget voor aanvragen. Dus ik denk dat W&S hier gelukkig van wordt, misschien wat kleinere bedrijven, maar dat het grote Nederlandse bedrijfsleven niet zou weten wat ze er mee zouden moeten doen. Net als ze dat niet begrijpen van google adwords.