Usability, moeilijker dan je denkt!

Tja, als je het zelf niet goed doet moet je natuurlijk ook met de billen bloot. Zoals met het resultaat van de stemfunctie op RecruitmentMatters.

Sinds geruime tijd heeft RecruitmentMatters een stemfunctie:

image 

En met deze functie kunnen lezers hun (gebrek aan) waardering voor een artikel kenbaar maken. Waarbij ik tijdens de introductie, eind 2007, de volgende uitleg gaf:

Door op de ‘duim omhoog’, ’duim omlaag’ of de bijbehorende hyperlink te klikken kan je jouw mening geven. Het resultaat is direct zichtbaar (bovenaan het artikel) waarbij een geheel witte balk een volledig gebrek aan waardering toont; een volledig rode balk betekent dus een overweldigende waardering.

Maar ja, dat artikel is natuurlijk maar door weinigen gelezen. En voor alle niet-lezers moet het resultaat van (hun) stemgedrag ook direct duidelijk zijn. Wat niet het geval is. Blijkt althans uit een korte conversatie met een lezer, gevoerd door Bas van de Haterd:

Korte conversatie met een lezer
Vrij vertaald was de reactie van een lezer namelijk de volgende:

Hoe roder het balkje, des te slechter het stuk

Nee! Het is juist andersom. Rood duimpje omhoog, meer rood. Rood duimpje naar beneden, minder rood. Dus meer rood betekent meer waardering

Oh, dat vind ik dan knap onlogisch, ik dacht hoe roder hoe agressiever. Toch?

Usability? Welke usability?
Tja, daar sta ik dan met mijn grote mond over usability. Terwijl gebruikers op mijn eigen site dus niet automatisch het juiste beeld hebben bij het resultaat van stemgedrag.

Ik trek me terug in mijn laboratorium om iets beters te verzinnen. Waarbij ik meteen het aantal stemmers mee zal nemen. Eventuele andere suggesties worden natuurlijk op prijs gesteld.

Tot die tijd de volgende geheugensteun:

Artikel wordt maximaal gewaardeerd:

image

 

 

Artikel wordt redelijk gewaardeerd:
image

 

 

Artikel wordt niet gewaardeerd (komt natuurlijk niet voor…):
image

 

 

Binnenkort zal ik het resultaat van mijn denkproces bekend maken. En ervoor zorgen dat het als de wiedeweerga geimplementeerd wordt.

Geef een reactie

11 Comments
 • Marc Drees
  says:

  @Bas:
  De duimpjes zijn gekozen vanwege de eenvoud. Simpelweg Ja of Nee kiezen is veel duidelijker dan een keuze uit 5. Dat maakt naar mijn idee de duimpjes het meest laagdrempelig.

  Het potentiele nadeel is het gebrek aan nuance. Misschien wil je als lezer niet slechts een positief of negatief duimpje geven. Maar wil je iets specifieker aangeven wat je ervan vond.

  Afijn, ik trek me weer terug. Binnenkort volgt witte rook.

 • Bas van de Haterd
  says:

  Aantal stemmen hoop ik er zeker in terug te zien. Ook interessant is als er nu enkel negatief gestemd wordt, het balkje niet zichtbaar wordt. Daarom kan hij dus ook niet helemaal wit zijn, hij wordt pas zichtbaar bij 1 stem positief 🙂

  Vind Paul’s idee wel goed, met een oplopend kleurenstelsel. Hoewel inderdaad sterren rating (1 tot 5 sterren) ook kan werken. Daarmee heb je ook nuance in goed of slecht artikel. Of gewoon een cijfer en een gemiddelde. Maar op zich moet ik zeggen dat de Puur P&O rating van 5 sterren wel handig is (hoewel ik de duimpjes leuker vind).

 • Kura
  says:

  Niets mis overigens met de usability van deze site hoor, oranje is een goede kleur (goed te combineren met wit en zwart) en is ook nog eens perfect leesbaar op m’n iPhone, wat wil je nog meer 🙂

 • Marc Drees
  says:

  @Michel:
  Groene duiim? Zoals bij de hulk?

  Teveel kleur! En dan nog eens onduidelijk voor mensen mensen met een groen rood deficientie.

  Nee, het worden waarschijnlijk sterretjes. Obligaat maar toch wel zeer bekend. En daardoor direct herkenbaar. Maar er borrelt nog het nodige in het lab

 • Michel Rijnders
  says:

  Een systeem met een groene duim omhoog en een rode omlaag, waarbij je ziet hoeveel mensen en welk percentage wat heeft geklikt blijf ik het overzichtelijkste vinden. Of een score eraan verbinden 10 x positief en 20 x negatief = -10 (of andersom +10)