Vacaturesite top 10: Daling of stijging?

Vacaturemonitor Verleden week deed ik een belofte dat ik mijn hoed op zou eten als er deze week niet een aanzienlijk grotere groei te zien zou zijn. En op basis van de cijfers lijkt het erop dat ik een zware maaltijd voor de boeg heb.

Want op basis van de cijfers is er zelfs sprake van een daling ten opzichte van vorige week: van 111.000 naar 110.000! Maar ik heb een excuus!

Want het lijkt erop dat met de nieuwe versie van Nationale Vacaturebank er ook iets aan de achterkant is veranderd. Waardoor JobFeed nog maar heel weinig vacatures heeft gevonden.

Hier zijn de cijfers van Nationale Vacaturebank over de afgelopen weken:

  • Week 36: 6.963 nieuwe vacatures
  • Week 37: 5.924 nieuwe vacatures
  • Week 38: 1.595 nieuwe vacatures

Deze daling met meer dan 4.000 vacatures in Eean week is waarschijnlijk geen toeval. Textkernel onderzoekt nog of er inderdaad een probleem is bij de spidering van Nationale Vacaturebank.

Dus ik wil die ongezonde maaltijd nog even uitstellen. Als jullie het goedvinden tenminste…

De wekelijkse top 10
De top 10 van sites met de meeste nieuwe vacatures ziet er deze week als volgt uit:

week 36 - 38

Tja, dat ziet er natuurlijk ook nogal merkwaardig uit. Nationale Vacaturebank duikelt met 3,2% naar beneden. En alleen al door deze enorme duikeling stijgen de meeste andere grote sites.

Alleen Intermediair en Content delen niet in deze kunstmatige feestvreugde. Maar het heeft volgens mij allemaal weinig om het lijf als straks blijkt dat er inderdaad een spidering probleem is opgetreden.  

De grafiek van de grote vier
En ook nog even de bijgewerkte grafiek van de grote vier natuurlijk:

Vacature aantallen week 12 - 28

Hier is de extreme dip van Nationale Vacaturebank zeer duidelijk in beeld gebracht. Evenals de groei van de overige drie sites, die daardoor echter net zo kunstmatig is. 

Cijfers en ranglijst zijn gebaseerd op JobFeed. Jobfeed is een initiatief van Textkernel.

Geef een reactie

4 Comments