Man, voedsel, slaap en bewegend beeld

We bevinden ons even in de prehistorie. Noeste holbewoner komt een of ander gigantisch, inmiddels uitgestorven dier tegen. Hij gaat het gevecht aan of vlucht (ligt aan de aanwezigheid van speervormig wapen). Dat is één cruciaal keuzemoment op één dag. Of in één week (je doet best lang met zo’n oerdier). Het lichaam van de onvervalste alfaman komt direct in actie door een shot stresshormonen.

Ruim de helft van de Nederlanders van 20 tot 65 voelt zich wel eens opgejaagd, volgens onderzoek van het sociaal en Cultureel planbureau (SCP). Een op de drie werkenden klaagt over te weinig vrije tijd. Een op de acht a tien is ernstig vermoeid en heeft een burn-out. 
 

Arbeid en zorg
Er zijn meer vrouwen gaan werken en meer mannen buigen zich over huishoudelijke zaken. Juist het combineren van arbeid en zorgtaken geeft stress. Als je maar op één van de twee hoeft te concentreren levert dat aanzienlijk minder stress op dan wanneer je na vijf uur naar de crèche moet racen om je kroost op te halen, om vervolgens een fantastische maaltijd in elkaar te draaien en in de avonduren dat rapport nog moet nakijken.

Nuttige vrije tijd
Aan de krimpende vrije tijd die we overhouden worden hoge eisen gesteld. Want die moeten wel nuttig/inspirerende worden benut. Dit weekend heb ik weinig gedaan. En ik heb ervan genoten. Zaterdag had ik basles van een van mijn beste vrienden. Wat betekent dat we wat jammen, wat YouTube afstruinen, een of andere animatiefilm kijken en diepvriespizza’s koken. Inmiddels was mijn vriendje aangesloten om de film af te kijken. Met Elvis dvd’s op zak gingen we op weg naar zijn huis. Om verzadigd van goede muziek in slaap te vallen en niet vroeger dan 1 uur wakker te worden. Wat volgde was een zondag vol afbakbroodjes en Rembo&Rembo. En, nog veel belangrijker: zonder e-mail, telefoon of anderszins storende elementen.

Beetje metro mag
Plan allemaal eens zo’n weekendje in. Mannelijke man (beetje metro mag ook), voedsel, slaap en bewegend beeld (tv en internet zijn niet zo prehistorie-gerelateerd). Je weet wel, de primaire levensbehoeften. En kom op ‘kantoor’ er eens eerlijk voor uit dat je dit weekend niet hebt geoefend bij die pretentieuze sportclub, naar een opera bent geweest of een verantwoorde film hebt gezien.

Geef een reactie

16 Comments