RecruitmentLab: de saaie, en o zo belangrijke kleine lettertjes

judge_wig De bouw van een nieuwe site bestaat niet alleen uit software maar ook uit content. En een saai maar essentieel onderdeel van die content zijn de ‘kleine’ lettertjes: Algemene voorwaarden en een Privacy verklaring. Altijd weer een uitdaging.

Waarbij de uitdaging niet in de juridische kwaliteit maar in de leesbaarheid van de tekst gaat zitten. En dat is nog een ferme uitdaging.

Wat bijvoorbeeld te denken van de volgende zin:
Indien enige bepaling van deze Algemene Voorwaarden niet rechtsgeldig afdwingbaar mocht zijn, dan blijven de overige bepalingen van deze voorwaarden onverminderd van kracht en treedt voor de ongeldige bepaling een bepaling in de plaats die wel rechtsgelding heeft en die zoveel mogelijk beantwoordt aan de strekking van de desbetreffende oorspronkelijke bepaling

Jawel, dit is één zin! En als je deze zin met volle aandacht leest is die natuurlijk volstrekt duidelijk. Maar niemand leest Algemene Voorwaarden van voor naar achter met volle aandacht.

Dit soort teksten zijn een gruwel. En ik leg me niet neer bij de samenzwering van het juridische gilde om teksten zo ondoorzichtig mogelijk te maken. Het moet simpel, begrijpelijk en leesbaar worden. Klare taal!

Toegegeven, het is geen bedlectuur. En ook geen onderwerp waarvan je bij het opstaan zegt: Vandaag ga ik eens lekker de Algemene Voorwaarden en de Privacy verklaring lezen! Maar het is wel uiterst relevante content.

Hoewel de Algemene Voorwaarden voor RecruitmentLab nog door de klare taal machine moeten worden gehaald is dat bij de Privacy verklaring ondertussen gebeurt. Wat te denken van de volgende tekst (over het gebruik van cookies):

RecruitmentLab maakt gebruik van cookies om bezoekersaantallen bij te houden en de online-ervaring van de Website te optimaliseren.

RecruitmentLab gebruikt sessie cookies om u een betere online-ervaring te bieden. Sessie cookies worden niet op de harde schijf van uw computer opgeslagen. Sessie cookies verdwijnen als u uw browser afsluit of na enkele uren waarop u geen activiteit op RecruitmentLab heeft vertoond.

U kunt cookies accepteren of weigeren. De meeste browsers accepteren cookies automatisch, maar u kunt ervoor kiezen deze instelling te wijzigen. Door altijd cookies te weigeren of per geval te kiezen of u al dan niet een cookie accepteert. Als u cookies weigert kan dit invloed hebben op de kwaliteit van het gebruik van RecruitmentLab.

De Website bevat geen cookies van derden.

Zoveel mogelijk korte zinnen, geen vreemde woorden (afgezien van het woord cookie…) en hopelijk zeer duidelijk. En leesbaar.

Maar ja, dat is mijn mening. Ik ben heel benieuwd wat jullie ervan vinden. Laat het me weten!

Geef een reactie

8 Comments