Sociale netwerken en zoekmachines in de wereld

Via Marco kom ik op twee leuke kaarten. Want hoewel we in Nederland praten over Hyves, is dat buiten Nederland totaal onbekend. Net zoals het Belgische netlog in Nederland nog maar weinig bekendheid geniet. De eerste is een overzicht van de grootste sociale netwerken per land. De tweede is een kaart van de populairste zoekmachines per land. Commentaar erop is dat het natuurlijk wel erg eendimensionaal is. Want daar waar Google in Nederland regeert met 95% marktaandeel, is het in de US maar net de grootste, waarbij Live search en Yahoo ook grote marktaandelen hebben. Idem voor sociale netwerken. MySpace is in de US nog de grootste, maar Facebook zit er vlak achter.

Toch geven de beide kaarten een interessant overzicht van de manier waarop de online wereld zich ontwikkelt. Alle internationaleseringen ten spijt zie je dat er toch heel veel lokale sociale netwerken zijn die de massa hebben in hun eigen land. Cultuur is een niet te onderschatten factor, ook online.

Geef een reactie