Vlucht Nederland naar gratis vacaturesites?

In deze economisch onzekere tijden; al dan niet aangepraat door Amerikaanse onheilsprofeten, neemt het ondernemersvertrouwen weer snel af. Het blijft toch altijd weer opmerkelijk om te zien hoeveel effect de echokamer (lees: de media) heeft.

Maar ondanks dat afnemende ondernemersvertrouwen is er nog steeds een zeer grote behoefte aan personeel. Dus hoe ga je als ondernemer daarmee om?

Nou, om te beginnen plaats je vacatures niet meer op die dure commerciele vacaturesites. Althans, zo lijkt het als je de cijfers van de grote vacaturesites tegen elkaar afzet:

Vacature aantal 

 

Logotype MonsterboardOngeveer 37.000 vacatures (met dank aan Marktplaats)

 

Vacature aantal

 

 Vacature aantal

Dat is een gigantisch verschil!

Werk.nl is verreweg de grootste vacaturesite; maar is dan ook helemaal gratis. En hoewel Werk.nl bijna altijd de grootste is geweest, wordt het verschil nu wel extreem.

Waarbij vooral Nationale Vacaturebank het grootste slachtoffer lijkt te zijn; een beeld dat nog eens wordt versterkt door het gestaag afnemende marktaandeel van deze site.

De vraag is overigens of Werk.nl daadwerkelijk profiteert van haar gratis imago. Of dat bedrijven hun vacatures gewoon steeds selectiever op de commerciele sites zetten.

Allereerst vanwege het afnemende rendement van vacaturesites. En ten tweede vanwege de stijgende kosten. De combinatie van deze twee factoren is tenslotte vanuit economisch perspectief buitengewoon onaantrekkelijk.

Geef een reactie

1 Comment
  • Maarten Dullaert
    says:

    Het lijkt mij inderdaad dat bedrijven steeds selectiever worden van inzet van arbeidsmarktcommunicatie. De profileringsdrang is binnen de eigen markt vaak groter. Immers vacatures zijn toch een teken van weldaad en groei? Wie zit dan op 1 second of fame binnen een algemene jobboard te wachten?

    Nee, als bedrijf ga je uitzoeken waar jouw doelgroep en concurrentie actief is en daar plaats je jouw kwalitatieve vacature. De geboorte van geintergreerde jobboards binnen niche websites.
    Op http://www.logistiek.nl zijn we sinds 1 juli jl. erg succesvol hiermee van start gegaan.