Kind of carrière?

Powerfeministes vinden moeders die minder uren gaan draaien of zelfs helemaal stoppen lui. Feministes bij keuze noemen ze zij (of keuzefeministes).  Maar is het wel helemaal zo lui om (tijdelijk of half) te stoppen?

Het afgelopen jaar is er veel discussie geweest over die moeders in de vrouwenbladen. Laten we wel wezen; beide partijen hebben een punt. Vrouwen die niet werken doen weinig goeds voor de economie. Maar werken laat zich slecht combineren met het moederschap.

We should look after our pregnant women
Dat dit probleem  zich niet of nauwelijks bij mannen voordoet geeft aan dat de lasten van het ouderschap onevenredig zijn verdeeld wordt onder de ouders. Het gaat om een maatschappelijk probleem. Je weet wel, van het soort dat we met zijn allen moeten oplossen.

In onze mannencultuur heerst het idee dat je geen carrière kan maken als je parttime werkt. Een organisatie die zijn ouderlijke werknemers voor zich weet te houden, is de organisatie van de toekomst. Toon je loyaliteit naar hen? Dan zijn ze ook loyaal naar jou.

Zwangere managers

De nieuwe generatie managers wil alleen een topfunctie als dat niet ten koste gaat van het gezin. Dat blijkt uit onderzoek van Twynstra Gudde Interim Management onder 600 managers tussen de 30 en 40 jaar. Ze beginnen ambitieus aan hun ambitie maar naarmate ze de 40 naderen zakt dat enthousiasme. Tachtig procent geeft de voorkeur aan een goede werk-privé balans. 

Geef een reactie

1 Comment
  • Marina
    says:

    Zolang het nog lastig is om een plaats te krijgen bij een kinderdagverblijf (probeer Hilversum of LeidschenRijn en omgeving tot en met Vleuten aan toe) of een plek bij Buitenschoolse Opvang (wachttijden die oplopen tot 2 jaar!) dan is het werken met het moederschap nog lastig te combineren. Zelf gaat mijn dochter drie dagen in de week mee in de auto naar een Kinderdagverblijf bij mijn werk. En dat viel niet mee om te regelen! En straks? Dan gaat ze naar school. Zelf HBOer, managementervaring en nu toch werkzaam in een lagere functie terwijl ik er zelf van overtuigd ben dat vrouwen in drie dagen ook een zwaardere functie aan kunnen. Wel flexibel zijn, soms thuis ook werken en bereikbaar zijn. Als een man minder gaat werken dan is dat nog minder geaccepteerd en dan gaan man en vrouw er in salaris op achteruit, of in promotiekansen. Tja, er is nog veel nodig om dit te veranderen.