Lekker blijven plakken

Werknemers in Europa switchen vaak van baan. Dat blijkt uit een onderzoek van onderzoeksbureau Effectory uitvoerde in Nederland, België, Duitsland, Frankrijk, Zweden, Spanje, Italië en Engeland. Maar mensen die niets met jobhoppen hebben, bestaan ook nog. Dat is helemaal niet gek. Waarom zou je ergens weggaan als je het naar je zin hebt?

Cijfertjes voor de nerds onder ons
Het aantal medewerkers dat de organisatie verlaat is toegenomen van 23,1 procent in 2006 tot 26,5 procent in 2007. Nederlanders zijn, in vergelijking met andere Europese werknemers, trouw en loyaal. Op loyaliteit scoren we een 6,2. Engeland scoort een 5,7 en Frankrijk een 5,8.

CV
Het staat misschien niet goed op je cv, als je maar 1 werkgever hebt gehad. Maar maakt jou dat uit? Je bent gewoon ultraloyaal en gaat voor een goede werksfeer. Gelijk heb je, er zijn nog andere dingen dan werk (althans, voor de meeste mensen).

Zit je daar nou nog steeds?
Na een aantal jaar sluipt de sleur erin. Geheid. Het gaat erom hoe je daarmee omgaat. Zoek, zodra je begint te kabbelen, een nieuwe uitdaging. Helemaal niet erg als je af en toe om je heen kijkt. Dat houdt je scherp. En je leidinggevende ook.

Wat een fijne zondagmiddagpost.

Geef een reactie

2 Comments
 • Chris Stapper
  says:

  Jobhoppen schijnt vooral goed te zijn voor je salaris, ‘ik wil wel, maar voor $’. Als ik het goed begrepen heb is het in Amerika nog veel erger geweest, al zal het met de crisis nu wel meevallen.

  De vraag is ook, kan je werkgever je zo lang bieden wat je zoekt? Een pittige klus voor HR/management, om werknemers voldoende uitdaging te bieden en door te laten groeien op het moment dat ze dat willen. Lukt het niet, dan ben je ze kwijt.

  En slecht op je CV… ik zie niet in waarom. Beperkte ervaring? Maar je hebt wel een organisatie echt uit kunnen diepen. Hangt van de functie af waar je op solliciteert.:)

 • Bas van de Haterd
  says:

  Ach, sommige mensen denken dat niet regelmatig switchen slecht is voor je CV. Ik geloof er niets van. Doen wat je leuk vind is het enige dat telt. Dat kan bij 1 werkgever, dat kan bij 20. Als je maar overal gewoon waarde toevoegt. Mijn vader heeft 40 jaar voor één bedrijf gewerkt, waarvan bijna allemaal met plezier. Waarom zou hij dan weg gaan?

  Mijn oom (inmiddels mijn neef en nicht trouwens) hebben een bedrijf. We kwamen een paar jaar geleden iemand tegen in het centrum van Den Bosch waar ze aan het werk waren die er al werkte toen mijn moeder (die nu tegen de pensioengerechtigde leeftijd aan zit) een tienermeisje was. Hij was dan al wel 15 jaar met pensioen, maar kwam zo af en toe nog even bij een project zijn kennis delen en ‘de jeugd’ in het gareel houden. De man had meer dan 60 jaar voor achteréénvolgens mijn overgrootopa, mijn opa, mijn oom en nu mijn neef & nicht gewerkt. Daar stond een mand van in de 80, gelukkig met zijn leven. Waarom zou je dat niet bij één werkgever kunnen?

  Wat trouwens ook een ander leuk cijfer is… als er volgens jobfeed per jaar zo’n 2 miljoen vacatures open staan en we een arbeidsmarktpopulatie hebben van 7,7 miljoen waarvan 1 miljoen zelfstandigen. Dan moet dus ongeveer 30% van baan wisselen om de openstaande vacatures in te vullen… dan zou dus heel Nederland elke 3 jaar moeten switchen, tenminste, als we die vacatures willen vervullen. Leuke cijfers zijn dat hè?