WerkenbijhetRijk: een verdomd goeie vacaturesite!

Gisteren heb ik de kaartfunctie van WerkenbijhetRijk behandeld. En dat was bepaald geen beste beurt. Maar tijdens de beoordeling van de kaartfunctie viel me op dat de site verder uitstekend in elkaar zit.

En het leek me dan ook een goed idee om hier eens wat dieper in te duiken om te zien of mijn eerste indruk ook klopte. Waarbij ik die overbodige kaartfunctie overigens volledig zal negeren.

De homepage
De homepage ziet er zo uit:

Homepage

Een rustige pagina, mede dankzij het ontbreken van allerlei reclame uitingen in bonte kleuren. Een verademing.

Maar er is meer dan voldoende op deze pagina te beleven. Het Snel vacatures zoeken geeft direct feedback als je een criterium kiest uit een dropdown lijst:

vacatureteller

Onder de zoekfunctie worden de vijf laatste vacatures getoond; en daar gebeurt iets teveel. Een platte ‘zandloper’ geeft de resterende tijd aan dat de vacature wordt getoond. Een klok met een datum geeft aan op welk moment de vacature is geplaatst. En dan zijn er nog vijf gekleurde blokjes die aangeven welke van de vijf vacatures wordt getoond. Design overdaad schaadt zou ik zo zeggen.

De navigatie is ook wat te overdadig met in totaal 10 navigatie items. Ook als is de navigatie in twee groepen onderverdeeld; het blijft erg druk.

Verder vraag ik me af hoe vaak de quick search functie rechts bovenin wordt gebruikt. Waarom is het vrije zoekveld niet (ook)opgenomen in de Snel vacatures zoeken functie aan de linkerkant?

En deze quick search functie zoekt standaard door de hele site, terwijl de meeste mensen toch slechts naar vacatures (de andere keuze optie) zullen zoeken? Die quick search lijkt me wat overbodig, maar gebruikerscijfers kunnen wel eens een heel ander verhaal vertellen.

En verder is de leesbaarheid van de teksten beperkt door een iets te klein lettertype.

Het zoekresultaat scherm
De resultaten van een zoekactie worden als volgt getoond:

Zoekresultaten

Alweer een hele rustige en in dit geval buitengewoon overzichtelijke pagina. Voor een uitleg van de video functionaliteit verwijs ik graag naar het artikel op Frank-ly. En deze functie is op zichzelf al een dikke pluim waard!

Boven de zoekresultaten worden drie basisfuncties gepresenteerd: Zoekprofiel bewaren, RSS feed en Mail resultaat wekelijks. Duidelijk!

De RSS feed geeft ook de volledige vacaturetekst; daar mogen andere sites een voorbeeld aan nemen!

De lijst van vacatures toont een aantal zeer waardevolle features die ik niet altijd tegenkom. Zoals de datum van plaatsing en de datum van sluiting. En natuurlijk het salaris.

En de linkerkolom biedt je alle functionaliteit om zoekresultaat verder te verfijnen of juist te verbreden.

Een resultaatpagina die zeer rijk aan functionaliteit is en tegelijkertijd heel rustig oogt.

Vacaturedetails
En als ik dan een vacature heb aangeklikt, krijg ik het volgende te zien:

Vacaturedetails

Boven de vacaturedetails worden drie basisfuncties gepresenteerd: Vacature bewaren, Vacature printen en Tip een vriend. Helemaal goed!

De rechterkolom toont nu de belangrijkste kenmerken van de vacature en meerdere calls to action. Waarbij de belangrijkste natuurlijk de Direct solliciteren knop is. En alle calls to action blijven above the fold!

De linkerkolom geeft extra informatie over de werkgever en hyperlinks voor meer informatie.  Daaronder een video en daaronder mogelijk interessante hyperlinks.

Het enige wat op deze pagina tegenvalt is de ongelofelijke hoeveelheid tekst over de functie. Dat moet toch beter kunnen? Maar ja, we hebben het hier natuurlijk wel over de overheid…

Conclusie
Hoewel er nog veel meer over deze site gezegd kan worden is de kernfunctionaliteit uitstekend verzorgt. Dit is een verdomd goeie site! Vanuit het perspectief van een werkzoeker wel te verstaan.

Hier zou ik als werkzoeker heel vrolijk van worden. Als ik tenminste bij de overheid zou willen werken…

Maar dit is een site waar vrijwel alle vacaturesites een voorbeeld aan mogen nemen! Waar wachten jullie nog op? Kopieren!! Behalve het te kleine lettertype dan.

Geef een reactie

5 Comments
  • Bas van de Haterd
    says:

    @Marc de hoeveelheid tekst in het vacature detail scherm vind ik hier nog meevallen qua irritatie. Dit omdat je al een goed kort profiel hebt gehad. Na een kort profiel ben je al geïnteresseerd en dus wil je dan (zeker als ambtenaar denk ik, even alle vooroordelen laten spreken) zoveel mogelijk informatie. Dus dan moet het een lap tekst zijn. Dat is een stuk minder erg dan wanneer je het direct zou doen.

    Maar dat het een hele goede site is, ben ik het volledig met je mee eens. Jammer dat ze niet ook zoeken via een kaart hebben. En de enige optie die ik echt heel erg mis (die namelijk voor deze site ultiem verstandig zou zijn in mijn optiek) is gerelateerde vacatures.

    Want juist op een not for profit site als deze, waarbij verschillende werkgevers zich profileren, kan je perfect gerelateerde vacatures (op basis van functie en regio) tonen. Of beter nog: ‘zij die deze vacature hebben bekeken, hebben ook naar deze en deze gekeken’.