Online sollicitatieformulier van Adecco: levensgevaarlijk!

Meestal leveren mijn dagelijkse bezoekjes aan vacature- en wervingssites weinig ‘nieuwswaardigs’ op. Maar soms loop je tegen iets bijzonders aan. Zoals vandaag.

Ik was het online sollicitatieproces van Adecco aan het bekijken toen ik bij het invullen van een sollicitatieformulier over een wel zeer merkwaardige situatie struikelde.

Want dit is wat ik onder ogen kreeg:

Inschrijfformulier Adecco

Ik moet een Sofinummer invullen! Waar slaat dat nou op?

En alsof dat nog niet genoeg is blijkt de webpagina waar ik deze informatie moet invoeren niet eens te zijn beveiligd! Hoe verzinnen ze het?

En wat zegt Adecco in haar (slecht vindbare) privacy verklaring?:
Adecco beschermt de privacy van bezoekers van haar website, die privacy gevoelige informatie aan haar verstrekken.

Wat dus volstrekte onzin is. Adecco beschermt helemaal niets. Integendeel, Adecco laat kandidaten die willen solliciteren juist een extra risico lopen!

Verder is het opgeven van een Sofinummer/BSN op het moment van een online sollicitatie ook nog eens volstrekt overbodig.

Kandidaten die via Adecco aan de slag willen kunnen dus maar beter via een vestiging solliciteren. In ieder geval totdat Adecco deze buitengewoon merkwaardige situatie heeft hersteld.

Geef een reactie

25 Comments
 • PietjePuk
  says:

  Ik heb voorlopig een vals BSN ingevuld om m’n privacy niet helemaal op straat te gooien.  Als het echt belangrijk wordt kan ik altijd nog m’n echte BSN op een veilige manier doorgeven.  De eenvoudigste manier gaat als volgt:
   
  1) neem vier willekeurige cijfers, b.v. 1234
  2) neem dezelfde cijfers in omgekeerde volgorde voor de volgende 4: 4321
  3) het laatste cijfer is dan 0 om een geldig BSN te vormen
  In dit voorbeeld krijg je dus 123443210, en dat is een geldig BSN.
  Zie: https://nl.wikipedia.org/wiki/Burgerservicenummer#11-proef
   
  Een alternatief is 8 willekeurige cijfers nemen en de laatste proberen met 0-9 totdat het nummer wordt geaccepteerd.

 • Guus
  says:

  Voornaamste waar ik op zou letten is of je ergens sowieso je BSN nummer moet achterlaten. Vergeet niet dat in Nederland je BSN nummer verteld wie je bent in ‘computertaal’. Zelfs als je zelf bij een uitzendburo persoonlijk je BSN nummer achterlaat wil dat niet meteen zeggen dat ze er geen verkeerde dingen mee doen.
  In z’n algemeenheid zou ik zeggen; ben erg voorzichtig waar je je ‘persoonlijke nummers’ achterlaat.

 • Niek
  says:

  En vervolgens  krijg je geheel otomatisch een berichtje dat je op grond van je medische dossier niet in aanmerking komt voor de job. Ik hoor de verantwoordelijk minister nog roepen dat het sofinummer uitsluitend door de overheid t.b.v. de inning van de belastingen gebruikt zou worden.

  Inmiddels staat het in mijn paspoort, op mijn rijbewijs, op mijn zorgverzekeringskaart en in minstens duizend andere systemen die helemaal niets met belastinginning te maken hebben.

  Recentlijk is nog een test gedaan waar middels een fake-jobboard sollicitanten verzocht werd om ongeveer hun hele doopceel in te kloppen. Meer dan 100 mensen hebben dit gedaan, zich totaal niet bewust van de gevaren.

 • loesje
  says:

  Wanneer je je BSN nummer invult, wordt je onmiddelijk ingeschreven in het systeem. Dit is de reden dat je hem in moet invullen. Deze gegevens zijn niet zichtbaar voor andere mensen, dus dat het niet beschermd is is onzin.

 • Marina
  says:

  @marc
  Helemaal mee eens. Ik bedoelde meer dat ik weet waarom ze het doen. Een goede manier vind ik het ook niet. Ik ben sowieso geen voorstander van al die online inschrijvingen. Laat een kandidaat een cv via de mail sturen met daarbij wat randvoorwaarden zoals beschikbaarheid, salarisindicatie, voorkeuren etc. Dan kun je op basis daarvan een kandidaat uitnodigen voor een nader gesprek. En een online inschrijving wekt ook verwachtingen. Ik weet zeker dat ze alleen op kandidaten reageren waar ze direct iets mee kunnen.

 • Marc Drees
  says:

  @Marina:
  Het vragen van een BSN is verplicht; maar niet op het moment dat je via Internet op een vacature reageert. En ook nog eens op een niet afgeschermd webformulier!

  Het is volstrekte onnadenkendheid van Adecco om dat op een veel te vroeg moment in het proces te doen. Tegelijkertijd zorgt het voor een risico voor de persoon die dit netjes invult.

  Het is dus heel erg vreemd dat dit gebeurt

 • Marina
  says:

  Niet heel erg vreemd die check of een potentiele uitzendkracht niet ilegaal is. Toen ik voor een grote uitzender in Den Haag werkte hadden wij wekelijks te maken met ilegalen die probeerden zich in te schrijven. Valse paspoorten, vervalsde sofinummers waren aan de orde van de dag. Heel vervelend voor een uitzendorganisatie.  De check op sofinummer heeft een koppeling met andere gegevens en dat maakt dat je dat snel kunt uitsluiten. Een uitzendorganisatie zorgt ook voor heel veel werkgelegenheid en ze helpen jaarlijks vele kandidaten aan een baan. Ook kandidaten met een achterstand tot de arbeidsmarkt. Een boete voor het uitzenden van een ilegaal kan enorm hoog oplopen.

 • Robin
  says:

  Die banner reclame van ze is inderdaad vreselijk. Ik heb ze er zelfs een boze email over gestuurd, maar het interesseert ze blijkbaar geen ruk. Erg jammer voor de banner industrie, maar vanwege die lui heb ik een adblocker geinstalleerd, en ik teste niet lang geleden, maar die asocialen hebben ‘m dus nog draaien, dus adblocker weer aan totdat iemand hier wat aan doet. Ik schrok me meerdere malen het lazerus met dat sponane lawaai. Dit soort asociale praktijken zou gewoon niet moeten kunnen. Bedrijven die dergelijke harde en arrogante marketing voeren zijn in mijn ogen ook op andere gebieden ook niet te vertrouwen, ze gaan namelijk verder dan zelfs ringtone bedrijven, en die vallen al redelijk in de categorie louche bedrijven. Fout bedrijf naar mijn mening dus, beter geen zaken met ze doen.

 • Chris Stapper
  says:

  @Marina
  Het ontdubbelen vind ik eerlijk gezegd niet zon sterk argument, dat kun je ook doen op basis van andere gegevens. In de software waar ik veel mee gewerkt heb ( Lotus Notes) gebeurde het op basis van geboorte datum. Als er op geboorte datum / naam een dubbele inschrijvin was, vroeg het systeem of je de documenten wilde samenvoegen. Ideaal.
  Als het een keer niet zo was, hoefde je ook niet samen te voegen.

  Het ilegaal uitzenden is wel een argument voor het vragen van een sofinummer, maar pas nadat besloten is de kandidaat uit te zenden, eerder heb je het niet nodig en is het onrechtmatig (naar ik begrijp van bovenstaande).
  Toegegeven: dat brengt uitzendbureau’s wel in een lastig parket als ze een vacature heel snel moeten invullen. En vaak worden ze juist voor zulke vacatures gevraagd. Dat doet de vraag reizen of hier niet een (juridische) oplossing voor te vinden is.

 • Marina
  says:

  Ik ben zelf lang werkzaam geweest in de uitzendbranche. Nee, niet bij Adecco, maar wel bij een organistatie die op soortgelijke manier heeft gewerkt (of nog werkt, ik ben al 2 jaar weg). Ik weet wel waar die vraag om dat sofinummer (Burgerservice nr.) vandaan komt. Soms schrijven kandidaten zich via een aantal vacatures een aantal malen in. Dan vervuilt het systeem. Een kandidaat komt via deze online inschrijving nl. direct in de database terecht. Met een sofinr. kunnen dubbelingen in het systeem makkelijk eruit gehaald worden. Ook staan kandidaten soms al ingeschreven. Het is wel handig om uit te leggen waarom dit gebeurt en beveiliging in natuurlijk essentieel. Ik ben geen voorstander van online inschrijvingen. Een mailbericht met cv naar een vestiging voor een vacature en dan aansluitend een persoonlijke kennismaking werkt veel beter. En dan zijn sofinr. en paspoort wel belangrijk. Een ilegale kracht uitzenden kan een hele hoge boete opleveren. Ook weet ik dat er door de vele online inschrijvingen er soms geen tijd is om al die kandidaten de juiste persoonlijke aandacht te geven. Kwaliteit werkt langer en beter dan kwantiteit.

 • Erwin Meurs
  says:

  Ik weet niet precies wat voor bedrijf Adecco is.
  Één ding weet ik wel, ze maken op een vreselijk irritante manier reclame op het internet.
  Word echt helemaal gestoord van de spam commercials (valt onder Banners) die ze op verschillende websites hebben.
  Niet zozeer de banner zelf maar wel het geluid dat erbij zit.

  Stel, je zit muziek te luisteren en komt op een site waar adecco een banner heeft.
  Je hoort dan dit, met belgische stemmen, uit je boxen/headset dwars overal doorheen tetteren:
  “Hey, met Lisa, alles goed? Heb je je datvan adecco gezien…” blablabla

 • Marc Drees
  says:

  Bij een inschrijving via Internet hoort een bedrijf als Adecco natuurlijk allereerst een proportionele inschrijving te bieden (en dat is dus zonder BSN).
  En bij een eventuele vervolgstap een beveiligde omgeving te bieden indien er vragen worden gesteld zoals het opgeven van een BSN.

 • Chris Stapper
  says:

  Ik ben vooral benieuwd naar de achterliggende gedachte.

  Ik ben ook bang dat veel mensen een fout nummer invullen, 12345678 of zo, onder het motto: ik weet helemaal niet zeker of ik jullie dit al toe wil vertrouwen. Dan werkt het vragen om zoiets je alleen maar tegen.

 • Bas van de Haterd
  says:

  @Jolande: ik kan me daar nog iets bij indenken. Probleem is dat als je eenmaal ergens aan de slag gaat je soms niet meer even langs kan komen. En ze moeten je paspoort controleren op echtheid, anders is het uitzendbureau aansprakelijk. Dus stel je voor dat ze je ergens aanbieden bij een bedrijf en je blijkt niet te zijn wie je bent, zit je met behoorlijk probleem als uitzend organisatie.

  Neemt niet weg dat het vragen van een sofi nummer op een onbeveiligde pagina wel vreemd is. Hoewel mijn vraag is: wat kan iemand er mee? Maar alleen al vanuit ‘niets overbodigs invullen’ is het natuurlijk teveel gevraagd.

 • Erik
  says:

  heel vreemd. elke extra vraag in een formulier brengt je conversie omlaag. Het kunnen dus beter belangrijke vragen zijn.

  Privacy technisch voelt het ook niet helemaal ok.

 • Jolande de Ruyter
  says:

  Dit is net zo vreemd als het feit dat uitzendburo’s altijd bij inschrijving een kopie van je paspoort willen hebben. Immers, zij hebben dit pas nodig als je voor ze gaat werken. Eerder niet.