Vacaturesite top 10: Something rotten in the state of Holland?

image Vorige week ging Nationale Vacaturebank hard onderuit als gevolg van een verandering op hun website waardoor JobFeed nieuwe vacatures niet meer kon vinden.

Dus ging ik er vanuit dat het deze week allemaal een stuk florissanter zou zijn. Maar daar lijkt het niet op; integendeel. Want het totaal aantal vacatures staat nu op iets meer dan 106.000! En dat is een toch wel heel mager resultaat. En ik heb een weddenschap met mezelf verloren! Wat betekent dat ik een hoed op moet eten…

De vraag is natuurlijk of bedrijven op de rem hebben getrapt vanwege de enorme onzekerheid als gevolg van de financiële crisis? In dat geval zullen we in de komende weken toch een herstel moeten zien. Tenslotte is Fortis onder curatele geplaatst door de Benelux en Amerika heeft haar bailout wetgeving.

Maar onzekerheid lijkt troef, en dat heeft ongetwijfeld zijn effect op de wervingsaspiraties van bedrijven.

De wekelijkse top 10
De top 10 van sites met de meeste nieuwe vacatures ziet er deze week als volgt uit:

week 37 - 39

We hebben dus een nieuwe nummer 1: Totaljobs! Is dit een tijdelijk fenomeen? Of is hier sprake van een echte machtsovername? De komende weken worden zeer interessant.

Nationale Vacaturebank (-1,8%) verliest dus nog meer terrein, terwijl Totaljobs (+0,5%), Monsterboard (+0,6%) en Wer.nl (+0,8%) fors winnen.

In de middenmoot verliest Jobbingmall (-0,8%) veel terrein, terwijl Vacaturekrant (+0,1%) en JobTrack (+0,3%) een groei laten zien.

Bij de kleintjes tekent Bouwvacatures (+0,1%) een kleine groei aan; Intermediair (-0,1%) laat een klein verlies zien. Content (+0,5%) maakt een forse sprong voorwaarts.

Jawel, Totaljobs heeft de nummer 1 positie overgenomen. Ook al is dat slechts tijdelijk; en het gevolg van een tijdelijk probleem.

Alleen Intermediair en Content delen niet in deze kunstmatige feestvreugde. Maar het heeft volgens mij allemaal weinig om het lijf als straks blijkt dat er inderdaad een spidering probleem is opgetreden.  

De grafiek van de grote vier
En ook nog even de bijgewerkte grafiek van de grote vier natuurlijk:

wee 12 - 39

En hier is de machtsovername door Totaljobs ook nog eens zeer duidelijk in beeld gebracht. En alsof dat nog niet genoeg is; ook Monsterboard zit nu wel heel dichtbij Nationale Vacaturebank.

Zou Nationale Vacaturebank in een vrije val terecht zijn gekomen? Is hier soms sprake van een Fortis virus? Was het maar alvast volgende week!

Cijfers en ranglijst zijn gebaseerd op JobFeed. Jobfeed is een initiatief van Textkernel.

Geef een reactie

3 Comments
 • Marc Drees
  says:

  @Niels:
  Helaas klopt dat niet helemaal; want Totaljobs heeft voor week 39 zelfs nog een grote aantal nieuwe vacatures dan Nationale Vacaturebank. Oftewel, Nationale Vacaturebank doet het goed; maar Totaljobs doet het beter!

  En eerlijk gezegd had ik een extra boost in aantal vacatures verwacht bij Nationale Vacaturebank. Een soort inhaaleffect, wat ik ook eerder bij andere sites heb gezien waar de feed tijdelijk was onderbroken.

  Overigens weet ik niet wat cleanpage rules zijn, en ik ben ervan overtuigd dat ik niet de enige ben 😉

  Voor de goede orde; Niels is een medewerker van Textkernel en dus terzake van JobFeed zeer deskundig. En dat kan nog wel eens onbegrijpelijke woorden opleveren…

 • Niels Eeken
  says:

  Rectificatie
  De drastische drop in het aantal, door Jobfeed in week 38, gevonden vacatures op de website van de Nationale Vacature Bank laat zich verklaren door het effect van de nieuwe website van de NVB op de cleanpage rules welke Jobfeed gebruikt om de extractie en de daaropvolgende deduplicatie te optimaliseren.

  Een groot deel van deze cleanpage rules bleken niet naar behoren te functioneren waardoor uiteindelijk naar schatting slechts 1/3 van de feitelijke vacatures werd geextraheerd.

  Inmiddels is deze problematiek verholpen en is NVB, met het aantal geextraheerde vacatures in week 30 op 4.575 weer terug aan de top!