Hoe overleef ik mijn bezoek aan een vacaturesite

medical_bag Maandelijks wordt in Europa door meer dan 18% van de volwassen Internet bezoekers gezocht naar en gesolliciteerd op vacatures. Als we dit percentage extrapoleren naar de Nederlandse beroepsbevolking dan zijn hier maandelijks zo’n 1.350.000 mensen mee bezig. Een zeer respectabel aantal.

Al die mensen worden op enig moment geconfronteerd met een vacaturesite. Maar hoe is de gebruikservaring op dit soort sites? Oftewel, hoe eenvoudig en plezierig is het voor de bezoeker van een vacaturesite om een passende baan te vinden en daar vervolgens op te solliciteren?

Intermezzo
Voordat ik hier dieper op inga eerst even een korte zijstap. Want hoe staat het eigenlijk met de gebruikservaring op websites in het algemeen?

Sinds 1999 doet Forrester gestructureerd onderzoek naar de gebruikservaring van grote websites. En dit is het resultaat:

Gebruikerservaring bij

Websites worden op 25 criteria beoordeeld. En voor elk criterium wordt een score behaald, variërend van -2 tot +2. Een totaalscore van + 25 betekent een voldoende. Slechts 3,5% van de meer dan 1.000 onderzochte sites biedt dus een voldoende gebruikservaring. Let wel, we hebben het hier over sites van de grootste bedrijven ter wereld…

Deze trieste situatie wordt misschien nog wel het best verwoord door de titel van het rapport Death By A Thousand Cuts Kills Web Experience, waarin Moira Dorsey de oorzaken en consequenties van een slechte gebruikservaring beschrijft.

Hoe is deze situatie bij vacaturesites?
De vraag is natuurlijk of vacaturesites in deze malaise delen? Hoewel het antwoord waarschijnlijk te raden valt, geldt nog altijd het adagium: meten is weten. En dat is exact wat we verleden jaar met Digitaal-Werven hebben gedaan.

We zijn in de huid van de werkzoeker gekropen en hebben de sites van grote(re) bedrijven in Nederland bezocht. Met als primaire doel een passende vacature te vinden en daar vervolgens op te solliciteren. Maar ook om meer te weten te komen van het bedrijf, de afdelingen en zelfs de mensen die er werken. Of om arbeidsvoorwaarden en misschien wel interessante projecten te bekijken.

Het resultaat was helaas in lijn met de bevindingen van Forrester. Geen van de onderzochte sites scoorde een 7 of hoger (op een schaal van 1 tot 10) en de overgrote meerderheid had een (ruime) onvoldoende. En vrijwel dagelijks heb ik dezelfde ervaring, als ik vermomd als kritische werkzoeker vacaturesites bezoek. Mijn vaak treurige ervaringen zijn te vinden op RecruitmentMatters.

Wat is er dan allemaal mis?
Maar wat is er dan allemaal mis aan vacaturesites? Dat wordt het onderwerp van een korte serie waarbij ik in 4 afleveringen de obstakels beschrijf die werkzoekers ervaren tijdens hun zoektocht naar een nieuwe baan. En wat de consequenties van die obstakels kunnen zijn.

Om enige structuur in het verhaal te brengen bekijk ik iedere aflevering telkens 1 aspect van de gebruikservaring. En ik onderscheid er vier:

  1. Proces (sollicitatieproces)
  2. Usability
  3. Branding (employer branding)
  4. Engagement

De volgende aflevering ga ik in op het Sollicitatieproces. Feitelijk het primaire doel van de werkzoeker: Ik wil een passende baan vinden en hierop solliciteren.

Dit artikel is vanochtend geplaatst op Frankwatching

Geef een reactie