De arbeidsmarkt wordt meer en meer internationaal

globe Ik berichtte recent  over een actie om TopTalenten te verleiden in Nederland te komen werken. Zo hoopt men te kunnen voorzien op tekorten op de arbeidsmarkt.

Het is een illustratie van een trend dat de arbeidsmarkt meer en meer internationaal wordt. Werkgevers hebben er geen enkele moeite mee om talenten in het buitenland te werven.

Ik kwam in dit verband een interessante discussie tegen op de site van het Belgische de Tijd  (https://netto.tijd.be/). De site berichtte over hoge, onrealistische beloningswensen van startende jongeren in België. De kop van het artikel is veel zeggend.

Tal van beroepssectoren krijgen bij sollicitatiegesprekken steeds vaker met veeleisende jongeren te maken. En dat terwijl uit de bedrijfswereld wordt gewaarschuwd voor een kille herfst met tal van herstructureringen.

Heel lezenswaardig is de reactie van 1 van de lezers:

Ik werk voor een Amerikaans bedrijf dat zijn Europees hoofdkwartier moet uitbreiden. Aldus is mijn afdeling op zoek naar een 20-tal analisten, accountants, finance supervisors, managers…

Ik heb een groot aantal briljante jonge Belgische mensen gesproken maar op het moment dat het onderwerp "compensation expectations" werd aangesneden, heb ik er velen moeten laten gaan.

Wat onze Belgische jonge mensen spijtig nog niet door hebben is dat er een ander tijdperk is aangebroken: er staat een leger eveneens briljante en taalvaardige jongeren te drummen aan onze grenzen met meer aannemelijkere financiële eisen .

Daarom, zie hier het resultaat van onze aanwervingen op dit moment: – 2 Belgen ( een 50-tiger en iemand afkomstig uit Congo) – 1 Fransman – 1 uit Oekraïne – 1 uit Rusland – 3 uit Polen – 1 uit India – 1 uit China – 1 uit Hongarije – 1 uit Bulgarije – 1 uit italië – 2 uit Nieuw-Zeeland – 1 uit Portugal – 1 uit UK Neen, geen enkele heeft een expat status. Deze zeer interessante jobs met toekomst perspectief zijn verloren gegaan voor onze Belgische jeugd!

Een internationale arbeidsmarkt zal kunnen zorgen voor meer balans in vraag en aanbod van arbeid. Dit zal zoals we in dit voorbeeld uit België zien ook zijn uitwerking hebben op de beloningsniveaus. Zeker zolang de arbeidsvoorwaarden hier nog zoveel beter zijn, dan elders in de wereld.

Ik ben overigens benieuwd naar de ervaringen van de lezers van deze blog. Is de hier beschreven situatie in België herkenbaar. Overvragen starters hier ook? Wordt er mede om die reden actief in het buitenland geworven?

Geef een reactie

3 Comments
 • Gijs Notté
  says:

  Situatie is goed te vergelijken met Nederland. De concurrentie op de arbeidsmarkt gaat voorbij aan de landsgrenzen. Dit is overigens van alle tijden. Vroeger ging dit voornamelijk om ongeschoolde arbeiders, tegenwoordig ook om goed opgeleide mensen. Een hele gezonde ontwikkeling lijkt me en voor een land dat internationaal met haar kenniseconomie wil concureren ook zeer wenselijk.
  De etnische achtergrond van deze groep is minder relevant. Het gaat primair om het individu en zijn/haar motieven.

 • Bas van de Haterd
  says:

  Ik denk dat je één nationaliteit nooit over één kam kan / moet scheren. Ik heb zelf veel met Polen, spreek veel Polen, maar wel de hoger opgeleide Polen. Dat zijn echt heel andere mensen dan de ongeschoolde bouwvakkers die we hier ook vaak zien. Met ook een hele andere mentaliteit. Daar merk je ook dat er verschillen zitten tussen eerste generatie studie en tweede generatie studie. Daarmee bedoel ik dat de Polen die voor het eerst nu een studie hebben kunnen doen heel anders naar de wereld kijken dan degene van wie hun ouders ook al hebben kunnen studeren.

  En wat de Belgen betreft, als ik kijk naar mijn Vlaamse vrienden werken die voor peanuts heel erg hard (ik verklaar ze iedere keer weer voor gek). Dus ook die zou ik niet zo over één kam willen scheren.

 • Jaap Steinvoorte
  says:

  Mijn vriendin werkt momenteel voor de Procter & Gamble in Geneva. P&G wil graag nederlanders hebben, we zijn een productiever volkje, kennisrijk en loyaal. Voor de volledigheid, P&G Geneva bestaat hoofdzakelijk uit expats, er werken niet veel mensen met Zwitserse nationaliteit. Ikzelf wordt regelmatig benaderd door buitenlandse recruiters (en body hunters 😉 ). Niet alleen voor opdrachten/vacatures in nederland, maar ook in het (verre) buitenland.  Mijn vriendin is een starter, ikzelf niet.

  Even wat geluiden die ik heb meegekregen en ervaringen omdat ikzelf regelmatig in Geneva ben te vinden. Het zuiden van Europa is bevolkt door overwegend mensen die minder productief zijn, het rustiger aan doen, Russen zijn gewend om hard en lang te werken.  Echter, zodra je mensen van buiten Europa aanneemt dan heb je kans dat er voor deze mensen andere belangen gaan gelden. Het belang van sparen en zorgen voor een thuisfront. Deze mensen zijn vaak meer bezig met werk dan met een sociaal leven. Kunnen ook bang zijn hun baan te verliezen en daardoor op straat komen te staan.
  Uit de quotes in het artikel maak ik geen motivaties op van de aangenomen mensen. Daarnaast wordt alleen het topic geld aangehaald.
  Vergeet ook even niet dat expats een apart slag mens is. Zeker de briljante mensen uit Europa kunnen van de ene op de andere dag besluiten hun baan op te zeggen en zijn gevlogen. Vrijheid is voor hen essentieel.
  Aan de andere kant, Thomas L. Friedman beschreef het al in zijn boek “The world is flat”, door de globalisatie is het veel eenvoudiger om internationale contacten te leggen. Bedrijven passen dit steeds meer toe, de jongere generatie (generation Y) is inderdaad redelijk veelvragend, zij zullen zich bewust moeten worden van de keerzijde.