We bevinden ons al in die ‘futuristische’ wereld

De CoffeeCompany met louter laptoppende bezoekers, bevangen door hun Facebook profiel, treincoupe’s vol forenzen chattend op hun mobiele telefoon, schoolpleinen waar lagere scholieren Hyvend aan het klimrek hangen. Volgens Futuroloog en IT-topexpert Arjen Kamphuis (36) is het binnen tien jaar zo ver.*

Volgens mij bevinden ons al in deze ‘futuristische’ wereld. Continu online zijn is volledig normaal. Als het niet nodig is, log ik niet uit. De hele dag hoor je mijn Hyves tekeergaan. En die van mijn klasgenoten, vrienden en laptoppende kantoornomaden.

Minder ‘echte’ vrienden
Uit onderzoek blijkt dat Nederlanders minder echte vrienden hebben dan voorheen. Ik heb nergens last van. Via online netwerken kan ik met meer mensen in contact blijven dan normaal mogelijk is. Je kunt daarop antwoorden “als die contacten zichzelf niet onderhouden, zegt dat eigenlijk al genoeg”. Dat zal best. Ik weet wie mijn beste vrienden zijn. Het zijn er vijf en die zitten naast me in de klas of bevinden zich anderszins dicht bij me.

Trek je eigen conclusies
Hyves telt 7,2 miljoen profielen. Het merendeel daarvan checkt meerdere malen per dag zijn profielpagina. Volgens trendbox heeft 53 procent van de Nederlanders voor zijn gevoel veel vrienden en kennissen. Vorig jaar wat dat nog 59 procent en in 1995 nog 70 procent. 29 procent van de Nederlanders heeft door internet meer virtuel contact met mensen dan voorheen. Vorig jaar was dat 19 procent en in 2005 13 procent. 7 procent van de Nederlanders voelt zich eenzaam. In 2005 was dit 10 procent. Dus trek zelf je conclusies.

*Uit: de Pers, 22 september.

Geef een reactie