Grijze agenten gaat toenemen

Het aantal grijze agenten zal de komende jaren flink toenemen. Nee, niet door de vergrijzing, maar door de nieuwe kledingvoorschriften van de politie. Tenminste, als ze ingevoerd worden zoals de minister ze nu bedacht heeft. Want agenten mogen geen geverfd haar meer hebben.

Oorbellen, piercings, lang of geverfd haar, zichtbare tatoeages zijn taboe. Ook mogen ze geen zichtbare tekenen van godsdienst of levensovertuiging meer hebben.

Gaat het een beetje ver? Ja, ik denk het wel. Waar ga je de grens trekken? Wat is straks nog toegestaan op deze manier?

Politievakbond ACP vindt dat de minister doorslaat. Hij vindt het belangrijker dat agenten hun werk goed doen en een afspiegeling zijn van de samenleving, zegt hij in de krant.

Daar ben ik het dus mee eens. En als je praat over een afspiegeling van de samenleving, voel ik me door het verbod op lang haar meteen niet meer vertegenwoordigd, als metalhead…

Geef een reactie

12 Comments
 • Gijs Notté
  says:

  @Arne
  een politiecops dat de afspiegeling van een sameleving weerspiegeld, zorgt er niet per definitie voor dat de mensen in de straat zich veiliger voelen. Want, daar gaat het immers om.
  Dus we zoeken een corps waarmee iedereen in de samenleving zich op een dusdanige mee kan identificeren dat het een gevoel van veiligheid oproept. Dat wordt dus een functieprofiel met 16 miljoen verschillende invalshoeken en dat is best ambitieus te noemen, maar niet bepaald realistisch

 • Arne Hulstein
  says:

  @Gijs Is dat dan ook niet de gedachte? De samenstelling van de samenleving veranderd, dus ook de samenstelling van het korps. De 60plusser lijkt me dan weer wat overdreven, maar ik kan me wel voorstellen dat ook de politie mensen vraagt om door te werken. Uiteindelijk kan dat voor ouderen ook weer geruststellend werken. En in de rest van de samenleving gebeurt het ook. Al moet je die mensen wellicht niet meer vragen voor het taskforce zakkenrollers in Amsterdam.

 • Gijs Notté
  says:

  @Arne
  Ik denk dat je sowieso af moet stappen van het idee dat de politie een afspiegeling van de samenleving moet zijn. Dit is een subjectief begrip en aan verandering onderhavig. Dus daar kun je geen beleid op maken.
  Daarbij zou dit betekenen dat over 20 jaar 50% van het politiecops 60plusser is.

 • Arne Hulstein
  says:

  @Bas Eigenlijk is dat ook een beetje mijn punt. Ik wil zelf ook geen eenheidsworst, maar ik wil het ook niet hoeven beslissen. Ik denk dat we met z’n allen hier vallen over een punt waarvan we zelf ook niet weten hoe we het in moeten gaan vullen. De politie moet een doorsnede zijn van de samenleving zonder dat iemand in de samenleving daar aanstoot aan kan nemen. En dat is volgens mij een onmogelijk iets. Dat lukt in de ‘echte’ samenleving ook niemand. Ik wens de minister wel heel veel succes om het zo ver te krijgen dat je representatief bent en geen aanstoot geeft, maar ook een doorsnede van de samenleving bent.

 • Bas van de Haterd
  says:

  @Arne ik denk dat je daar helemaal gelijk in hebt. Het is niet makkelijk, maar wil je dan één eenheidsworst? Wat is het volgende waar we ons niet aan mogen storen? Huidskleur? Ik vind het lastig, maar eerlijk is eerlijk, ik ben heel blij dat ik hier niet over hoef te beslissen.

 • Arne Hulstein
  says:

  @Bas ik denk dat je bij jouw opmerkingen al heel snel de grens gaat opzoeken. Lang haar in een bepaalde stijl die een bepaalde levenshouding aanduidt mag wel, maar een sierraad dat een levenshouding aanduidt niet. (Kruisje om je nek bijvoorbeeld.) Het is een heel lastig vraagstuk als je moet definiëren hoe een politie apparaat er uit moet gaan zien. Iedereen moet zich er bij thuis voelen en zich gerespecteerd voelen. Niemand moet zich er aan kunnen storen, want dat haalt het gezag naar beneden. Ik geef het je te doen.

  Persoonlijk mogen agenten van mij best ‘mensen’ zijn. Zolang hun uiterlijk geen agressie opwekt of veroordeling uitstraalt lijkt mij dat prima. Maar dat zou dan aan de leidinggevenden of de korpsleiding moeten zijn om daar per individu een uitspraak over te doen. En dat lijkt me ook weer wat lastig.

 • Bas van de Haterd
  says:

  Tja, kledingregels zijn natuurlijk altijd heel erg subjectief. De één vind dreadlocks bijvoorbeeld walgelijk, ik vind ze altijd wel mooi (of vaak in ieder geval).

  Natuurlijk moeten agenten er verzorgd uit zien. Maar sinds wanneer is lang haar per definitie onverzorgd? Zijn alle vrouwen met lang haar dan onverzorgd?

  Dat religieuze en levensovertuigende voorkeuren (zoals het hoofddoekje, het kruisje of het Ajax schaaltje) niet kunnen ben ik het mee eens. Tatoeages en piercings kan ik me iets bij indenken (hoewel je dan de vraag krijgt: wat is een oorbel, wat is een piercing?) Het gaat allemaal wel erg ver.

 • Gijs Notté
  says:

  Een agent met een ajax sjaaltje die orde in het feyenoord vak moet handhaven? Een agente met hoofddoekje die een extreem rechtse demonstratie in goede banen moet leiden?
  Ik geloof er in ieder geval niet in.

 • Kura
  says:

  De regels gaan misschien wat ver, maar ik denk dat er best verwacht mag worden dat een agent er netjes uit ziet. Als iemand agressieve tatoeages heeft of vies lang haar dan moet dat gewoon geweigerd mogen worden. Als je een kantoor functie hebt dan mogen ze ook verwachten dat je gewoon in pak komt zonder oorbellen, waarom zou dat voor een agent anders zijn. 

 • Jaap Steinvoorte
  says:

  Het gaat er niet meer om wie je bent, maar hoe je er uit ziet? Belachelijk. Autoriteit en gezag wordt toch echt niet grotendeels bepaald aan de hand van uiterlijke kenmerken. Ik sluit me helemaal aan bij Chris, sympathie ontstaat door menselijkheid. Uiterlijke kenmerken als een enorme pens, of een dikke reet? Wordt dat ook verboden? Lijkt me niet handig als je een sprintje moet trekken als je een boefje moet vangen. Lang haar zit dan niet in de weg maar geeft een boefje wel de gelegenheid hier aan te trekken. Oorbellen zijn ook handig om aan te trekken. Ter bescherming van de agent kan ik deze 2 argumenten begrijpen. Echter, onder het mom van een npartijdige en neutrale politie heb ik er helemaal geen beeld bij.