Gannet: hoeveel slagaderlijke bloedingen kan je aan?

image

Gannett is een reusachtige krantenuitgever in de VS. Tja, en er is natuurlijk geen twijfel over de toekomst van print: Print is dead! Dus dat is lullig voor Gannett.

Nu is Gannett natuurlijk niet achterlijk. En ze doet haar uiterste best om het tij te keren. Onder meer door begin september de controle over Careerbuilder te verwerven. En daarmee toch mooi de grootste vacaturesite ter wereld te binnen te halen.

De vraag is alleen hoeveel dat waard is. Tenslotte zijn vacaturesites de print van morgen. En er is geen twijfel over de toekomst van print: Print is dead!

Slagaderlijke bloeding, 1
Gannett publiceert maandelijks een ‘overlijdensbericht’; het maandelijkse statistiek rapport.

En in dat rapport staan de inkomsten uit rubrieksadvertenties van de afgelopen maand; vergeleken met de inkomsten uit diezelfde maand in het voorafgaande jaar.

En dat geeft voor de afgelopen maanden onderstaand beeld voor de rubrieksadvertenties van vacatures:

  • April: -20,0%
  • Mei: -23,9%
  • Juni: -25,4%
  • Juli: -29,1%
  • Augustus: -33,6%

Niet alleen is hier sprake van een slagaderlijke bloeding met betrekking tot de advertentie-inkomsten; de bloeding wordt in rap tempo erger! En dan te bedenken dat de cijfers van het vorige jaar ook al slechter waren dan 2006…

Slagaderlijke bloeding, 2
En zo ziet de beurskoers van Gannett er over de afgelopen vijf jaar uit:

Beurskoer Gannett afgelopen 5 jaar

Dit is een slagaderlijke bloeding van ongekende proporties! De huidige koers is overigens $15,18.

Slagaderlijke bloeding, 3
Enkele dagen geleden verlaagde Standard & Poor’s  haar beoordeling van Gannett. De reactie van Gannett was natuurlijk voorspelbaar:

Our underlying fundamentals remain strong and we continue to be a solid investment grade company,” said Craig A. Dubow, chairman, president and chief executive officer.

En dat betekent dat Gannett voortaan alleen tegen een hogere rente kan lenen dan voor deze degradatie. Wat betekent dat het geld nog harder het bedrijf uitloopt.

Necrologie
Hoeveel slagaderlijke bloedingen kan een bedrijf tegelijkertijd aan? En voor hoelang? En helemaal in een zeer negatieve markt?

Alleen een lid van de Addams family zou nog aandelen in een dergelijk bedrijf kopen. Voor anderen is het slechts een dog.

Geef een reactie