Reageren op weblogs, typisch Nederlands schelden

Marc vroeg zich hier al eerder af hoe we moesten omgaan met anonieme, beledigende reacties. Daarop reageerde de gebruikelijke reageerders (die 10 tot 15 vaste kern die we hebben) en de algemene tendens was: laten staan. Interessant is dat we eigenlijk binnen Europa vooral in Nederland deze discussie moeten voeren, zo blijkt nu ook uit een onderzoek van Trouw. Want schelden op blogs, reaguren zoals we dat tegenwoordig noemen, is typisch Nederlands.

Ik had al eerder gehoord van Webreps dat er een gigantisch verschil was tussen verschillende Europese landen over de online omgang. In Duitsland, zo omschreven ze, waren het complete brieven die online gezet werden. Keurig met aanhef (geachte heer) en afsluiting (met vriendelijke groet).

Ik heb ook al eerder van An de Jonghe uit België gehoord dat ze verbaasd is over de felheid op blogs, ook van de bloggers zelf. In België is dat veel minder. Nu blijkt uit het onderzoek van Trouw dat hoewel het minder is, ze in België nog wel verder gaan dan vele andere landen.

Fransen zouden volgens Trouw meer de grote denkers quoten en Britten gebruiken meer humor in hun reacties. Nu weet ik niet hoe uitgebreid het onderzoek is, maar voor mij een bevestiging van het beeld dat ik al had. Eigenlijk zijn we in Nederland best zielig als het op online communiceren aankomt.

Tot slot nog maar eens de eerder hier door Marc al gepuliceerde Graham’s hierarchy of disagreement. Hoe kan je op blogs reageren, zorg dat je zeker niet in de laagste twee lagen zit. Als je in de derde laag van onder zit (responding on tone), zorg dan ook dat je niet je verlaagt tot het niveau van de blogger waar je commentaar op hebt.

Geef een antwoord

22 Comments
 • Marleen
  says:

  Hallo! 

  Sorry om niet ontopic te reageren, maar ik was hier aan het rondhangen, ben vroeger nog op dit board geweest en nu kon ik niet meer aanmelden omdat ik mijn oud paswoord en usernaam vergeten was, en wist niet meer welk email adres ik gebruikte.

  Daarom opnieuw geregistreerd

  Weet iemand een idee om een extra inkomen te verdienen, ik ben op het moment in geldnood na een moeilijke periode. Ik heb een dochter van 12 jaar dus alle tips zijn welkom!

  bedankt om mij te helpen,

  Marleen

 • Michiel Van Kets
  says:

  tja, de anonimyteit, he … even over dit zinnetje; “Eigenlijk zijn we in Nederland best zielig als het op online communiceren aankomt.”

  ik ben van Antwerpen, en wij zijn nu ook niet echt schatjes, maar in het algemeen zijn jullie Nederlanders nogal hard in de omgang, enerzijds weet ik die direktheid wel te apprecieren, maar anderzijds toont het toh een tekort aan verfijning … en niet alleen in de omgang, ook de kleding en dergelijke …

  begrijp me nu niet verkeerd, he, ik wil niet provoceren ofzo, wou maar even een input geven van buiten Nederland 🙂

 • Bas van de Haterd
  says:

  @Kaan: ik begreep in eerste instantie niet waar je op doelde maar mij is net uitgelegd dat de gebruikte term een racistische inslag heeft (ik kende hem niet). Deze is dus verwijderd. De rest van de reactie is verder niets op aan te merken, zeker in het licht van het niveau van de “discussie“.

 • Arne Hulstein
  says:

  @kura Ik definieer negatief commentaar als commentaar dat met geen andere reden is geschreven dan het in een negatief daglicht zetten van de schrijver of het beschreven onderwerp, zonder dat hierbij opbouwende argumenten worden gebruikt. Persoonlijk vind ik dat als je commentaar hebt, je een mening hebt. En als je een echte mening hebt, dan moet je ook aan kunnen geven hoe je vindt dat dingen anders aangepakt moeten worden. Er zijn een aantal sites waar het commentaar deze eigenschappen niet heeft. Dan sla ik het dus over. (Bij hele negatieve sites als geen stijl sla ik de hele site over.)

 • Kura
  says:

  @Marc Offtopic dit: Kan je misschien een functie toevoegen aan het blog zoals phpbb2 dat je tot maximaal 2 of 3 minuten na een post nog een wijziging kan maken? (om b.v. een spelfout eruit te halen)

 • Kura
  says:

  @Arne
  Wat is er mis met negatief commentaar op een site? Als er een goede motivatie bij staat er daar niets mis mee. Blog posts zijn vaak scherp geschreven en daardoor prikkelen. 
  Ander is het als het puur schelden en flamen is natuurlijk, dan skip ik het ook. 

 • Arne Hulstein
  says:

  Tijdens de Dutch Bloggies van het afgelopen voorjaar hadden we het daar ook nog over. We vroegen ons af of er intussen niet een categorie “negatiefste blog van Nederland” ingesteld moest gaan worden. Er komen er steeds meer bij. Jammer genoeg.

  Waarom zijn bijdragen nou niet altijd vriendelijk en opbouwend? Dan heeft iemand anders er ook wat aan.

  Arne (die negatief commentaar op sites meestal direct overslaat)

 • Kaan Anit
  says:

  @Bas,

  ik vind toch echt dat de reactie van de beste man/vrouw te ver is gegaan. Ik sluit me aan bij de 10-15 vaste bloggers echter reacties als deze hebben niets meer met fatsoen te maken.
   

 • Melkboer
  says:

  “Ik vind dit GVD niet normaal, we moeten niet alles over 1 kam scheren!…”

  Sorry, ik moet altijd even in de spirit van het artikel komen. Maar ik heb een beetje het idee dat Nederlanders met name graag eerst reageren voor ze nadenken. De anonimiteit van schuilnamen werkt dit ook in de hand. We roepen graag van alles zolang we er maar niet op kunnen worden aangesproken.

  Wat mij dus opvalt op bijvoorbeeld nujij.nl is dat de meest waardeloze comment zijn geschreven door “knolselderij” of “groenteman”, lekker verscholen.

  Dit is overigens gewoon Hervé Maas, maar nu even de Melkboer….

 • Bas van de Haterd
  says:

  @Kura ik weet niet precies, zoals ik al aangaf, hoe het onderzoek in elkaar zit. Maar zoals ik al zei: ik merk wel dat het beeld dat ik vaker  hoor bevestigd word. Aan de andere kant, we hebben hele goede blogs met keurige reacties (Frankwatching is daar een fantastisch voorbeeld van) en doorgaans zijn het maar een paar mensen die het heel erg verzieken. Behalve bij Geenstijl en consorten, dat is gewoon algemeen schelden.

  Verder is het natuurlijk heel erg verschillend van persoon tot persoon, dat zonder meer. Je moet nooit denken dat de wereld waarin je je bevind normaal is, want voor anderen is dat heel anders.

 • Kura
  says:

  @Bas
  Misschien komt het dat ik de meeste mensen die ik ken uit Europa (Duiters, Noren, Luxemburg, Portugal etc.) meestal interesses delen en qua leeftijd ongeveer hetzelfde zijn. Over het algemeen valt het me op dat ze veel principiëler zijn als ik op veel vlakken, zeker als ik ze vergelijk met Nederlanders binnen mijn vriendengroep die over het algemeen wat neutraler zijn. Een ander artikel vlak voor deze in de Trouw ging over GeenStijl.nl en ik kreeg een beetje het idee dat ze het vooral ook over deze site hadden. Ik vraag me af of ze de ‘reaguurders’ daar genomen hebben als Nederlands voorbeeld. 

 • Bas van de Haterd
  says:

  @Kura: ik werk zoals misschien bekend momenteel deels voor een Brits bedrijf. Ik kan je vertellen, de verschillen in cultuur op elk mini gebiedje zijn mega.

  In Nederland als je een afspraak afzegt wegens privé redenen (ziekte, overlijden van een dierbare, kinderen, etc) word altijd volledig geaccepteerd en volkomen logisch gevonden. In Engeland is dat not done.

  Verkoopprocessen aldaar werken ook heel anders. Recent in Nederland zei een klant tegen me: maar als je iemand niet in de ogen kan kijken, hoe weet je dan of je die kan vertrouwen. In Engeland is dat totaal onrelevant, daar gebeurt veel meer over de telefoon en wordt gekeken naar de kwaliteit van het product, veel minder dan de mensen die er achter zitten.

  België is extreem hierarchisch (vanuit NL optiek). Ik heb daar trainingen gegeven, dat is niet te vergelijken. Een vriend van me werkt nu interim voor een Belgisch bedrijf, die zegt: als de baas 3 dagen weg is, gebeurt er niets. Want er is niemand die kan zeggen of het goed is.

  Duitsland is ook weer heel anders. De cultuurverschillen moet je echt niet onderschatten en die komen overal voor.

 • Kura
  says:

  Ik ben wel benieuwd naar de inhoud onderzoek. Ik kan me namelijk niet voorstellen dat het verschil tussen Duitsers, Belgen etc. en ons een groot verschil zit (zeker Belgen niet). Misschien is het verschil dat in Nederland er een aantal sites zijn die veel publiciteit krijgen (GeenStijl.nl b.v.) waardoor het meer zichtbaar is.