Vacaturesite top 10: Zou het nog wat worden, dit jaar?

Vacaturemonitor Ook deze week blijft het kwakkelen met de vacatureaantallen; net boven de 103.000… Het zijn zomerse scores, en dat is niet goed!

Het lijkt erop dat de vacaturesites naadloos de beurskoersen volgen. Angst en onzekerheid zullen daarbij een belangrijke rol spelen.

Het recessiespook doemt opeens in Europa op; Ierland is de eerste die officieel in een recessie is beland. En dat is natuurlijk slecht nieuws voor ondernemers. Die zich een extra achter de oren zullen krabben als ze nieuw personeel denken nodig te hebben. Of zelfs bestaande wervingsprocedures voorlopig opschorten.

Rationeel gedrag? Waarschijnlijk niet. Maar het mijden van risico’s in een onzekere situatie is natuurlijk wel begrijpelijk. Eerst maar eens wachten en kijken, en over een tijdje zien we wel weer.

En hoewel ik het natuurlijk niet zeker weet is dit een plausibele verklaring achter het wegzakken van de vacature-aantallen. Waarbij de toon voor het najaar wel eens gezet zou kunnen zijn. Het wordt een druilerige tijd…

De wekelijkse top 10
De top 10 van sites met de meeste nieuwe vacatures ziet er deze week als volgt uit:

week 38 - 40

Nationale Vacaturebank (-0,9%) zakt nog verder weg, hoewel de site in de afgelopen week wel de meeste nieuwe vacatures binnen wist te halen: 4.613 (tegen 4.293 van Totaljobs). Het verschil tussen beide sites in de wekelijkse aantallen vacatures is wel aanzienlijk kleiner dan voorheen.

Monsterboard(+0,2%) mag zich deze week even nummer 2 voelen, maar dat zal volgende week wel weer afgelopen zijn; dan heeft Nationale Vacaturebank de kunstmatige dip achter de rug.

Opvallend is verder de groei van Werk.nl; een stijging van 0,6%.

In de middenmoot laten Vacaturekrant (-0,2%) en Jobbingmall (-0,1%) een daling zien; Jobtrack blijft onveranderd op 3,8%.

Bij de kleintjes wisselen Bouwvacatures (-0,1%) en Content (+0,1%) van plaats. Op de 10e plaats is Intermediair verdwenen; WerkenbijdeOverheid neemt haar plaats in.

De grafiek van de grote vier
En ook nog even de bijgewerkte grafiek van de grote vier natuurlijk:

week 12 - 40

De groei van Totaljobs, Monsterboard en Werk.nl is deels te verklaren uit de geforceerde en kunstmatige daling van Nationale Vacaturebank. Het wordt interessant om te zien of en hoe Nationale Vacaturebank zich volgende week hersteld.

Cijfers en ranglijst zijn gebaseerd op JobFeed. Jobfeed is een initiatief van Textkernel.

Geef een reactie

1 Comment