Lehman Brothers: rolmodel van kapitalisme?

Richard S. Fuld Lehman Brothers is niet meer. Maar daarmee is Lehman Brothers nog niet vergeten. Zeker niet na de hoorzitting van gisteren waarbij Lehman’s voormalige CEO, Richard Fuld, barbertje mocht spelen.

En dat was natuurlijk ook terecht. Want tijdens de hoorzitting bleek dat zelfs op het moment dat Lehman om overheidssteun smeekte, de top met bonussen het pand verliet.

‘Berouwvol’ stelde Fuld: I take full responsibility for the decisions that I made and for the actions that I took. Natuurlijk. Dat is niet zo moeilijk om te zeggen met de volgende bedragen op de bank:

2000 - 2007

Zo’n slordige $ 350 miljoen over de afgelopen 8 jaar. Niet slecht…

Waarbij hij ten aanzien van van die compensatie het volgende zei:
We had a compensation committee that spent a tremendous amount of time making sure that the interests of the executives and the employees were aligned with shareholders.

Wat overigens in schril contrast staat met een interne discussie waarbij een dochtermaatschappij van Lehmann aan de top suggereerde om hun bonussen ter beschikking te stellen.
Bedoeld om send a strong message to both employees and investors that management is not shirking accountability for recent performance.

De reactie van Fuld aan zijn medewerkers was: Don’t worry _ they are only people who think about their own pockets.

De aandeelhouders en een groot deel van het personeel zal daar op dit moment toch een ander beeld van hebben. Fuld is op dit moment de verpersoonlijking van ‘het kwaad’. Maar helaas is hij slechts één van de velen in het bancaire systeem die voor de huidige crisis hebben gezorgd. Met enorme consequenties voor alle werknemers in Amerika.

Geef een reactie