Financiële toestanden. Studenten enzo.

Het leven is duur. We hadden op piepjonge leeftijd al bijbaantje en konden het geld dat we daarmee verdienden, vrij besteden. We woonden immers nog allemaal thuis (voor mij is dat feest nog niet afgelopen, al moet ik wel een bijdrage storten in het huishoudpotje). Dat bestedingspatroon went en wordt doorgezet. Als het niet uitkomt, aangevuld met een lening. Sparen is iets voor oudere mensen.

Een vijf op de schaal van verwenning
Op de verwenschaal die werd ontwikkelt door de Volkskrant en onderzoeksbureau ResearchNed, scoren studenten hoog. Niet dat ze hun groeiende welstand te danken hebben aan hun ouders, a.k.a. ‘de verwenners’. De ouderlijke bijdrage is namelijk al jaren rond de 160 euro per maand. We worden met z’n allen vooral rijker door meer te werken en/of te lenen.

In 2003 leenden alle studenten bij elkaar voor 530 miljoen euro bij de Informatie Beheer Groep. In 2007 was dat al 980 miljoen. Het maandinkomen steeg van 950 euro (2003) tot 1.200 euro (2007).

Scoren
Terug naar de verwenindex. De student die een bijdrage krijgt overeenkomstig de norm van de wetgever scoort een 5 op de verwenindex. Dat blijkt bij 26 procent van de studenten het geval. Bij een lagere score moet je je ouders toch eens liever aankijken. Bij een hogere score (in 54% van de gevallen) mag je in in je studentenknuisjes knijpen.

De anti-student
F. Is de anti-student. Hij doet boodschappen bij de Albert Heijn, drinkt tijdens het stappen geen tapbier, maar Hertog Jan en vindt ‘het’ meestal niet bij de H&M. Omdat hij antikraak woont heeft hij weinig kostenposten en een compleet huisje. Alleen voor sanitaire bezoeken moet hij het één en ander delen met zijn huisgenoten.

Ik ken veel mensen als F., die overigens niet perse leent. Die anderen wel. De algemene tendens is: ik ga toch dik verdienen. Volgens cijfers van het Centraal Bureau voor statistiek hebben Nederlandse studenten in 2007 ruim 2,7 miljard euro geleend bij de Informatie Beheer groep. Dat is 19 procent meer dan in 2006. De IB-groep zegt dat de studieschuld in vier jaar tijd is verdubbeld. Van 6 duizend euro naar 12 duizend euro, om precies te zijn. Dat doet me ergens aan denken. Ik moet mijn basislening nog stopzetten. Anders wordt ‘ie automatisch omgezet tot een lening, waar ik later weer voor moet opdraaien… Een gemene manier om onschuldige studentjes op kosten te jagen.

Geef een antwoord

1 Comment
 • Chris Stapper
  says:

  Leuk stuk Floor!

  Laten we hopen dat de credietcrisis dat dikke verdienen niet in de weg gaat lopen. Want ja, de arbeidsmarkt is krap, maar het geld moet er ook zijn.

  Over dat lenen kan ik niet vaak genoeg zeggen hoe bizar ik het vind dat, als je gewone stufi voorbij is, ze er vanuitgaan dat je maximaal wilt lenen. Zo ging het bij mij tenminste.
  En tsja, als je al 4 jaar minimaal leent en elke maand van iedereen hoort dat ze veel lenen omdat ze het toch wel terugverdienen. En je krijgt het dan letterlijk in je schoot geworpen, dan wordt het toch wel heel verleidelijk.