Gegoochel met de CV database van Nationale Vacaturebank

customisation Ik heb de laatste tijd eens bijgehouden wat er met de CV database van Nationale Vacaturebank gebeurt. En eerlijk gezegd snap ik er steeds minder van.

Want de aantallen CV’s die de Nationale Vacaturebank op diverse plaatsen op haar site toont lijken de rekenregels met voeten te treden. Daarom hier een korte recapitulatie van de afgelopen 11 dagen.

Getallen, getallen
Nationale Vacaturebank toont de aantallen CV’s op twee plaatsen:

 1. Op de homepage voor werkgevers
 2. Op de CV database product pagina

En zoals al eerder aangegeven; die aantallen verschillen fundamenteel. Dat ziet er voor de afgelopen 11 dagen zo uit:

Aantallen CV's op Nationale Vacaturebank

Homepage werkgevers
In 11 dagen tijd groeit het aantal CV’s op de homepage van 128.048  tot 129.495 CV’s. Een groei van 1.447 CV’s; oftewel zo’n 130 vacatures per dag. Een aardig aantal!

Product pagina
Maar dan de product pagina. Hier is het aantal CV’s in diezelfde 11 dagen veel harder gegroeid. Van 470.788  naar 477.466 CV’s. En dat is een groei van 6.658 CV’; oftewel een dagelijkse groei van zo’n 600 CV’s. Indrukwekkend!

Rekenprobleem
Maar hoe kan dit nu? Laat ik eens een paar logische aannames formuleren:

 1. Nationale Vacaturebank verwijderd geen CV’s uit de CV database
 2. De homepage voor werkgevers toont het aantal ‘verse’ CV’s
 3. De productpagina toont het totale aantal CV’s

Dit betekent dus dat de groei op de homepage afhankelijk is van twee variabelen: een toename door ‘verse’ CV’s en een afname door ‘verouderde’ CV’s. En dat betekent:

 • Als het aantal ‘verse’ CV’s per dag kleiner is dan het aantal ‘verouderde’ CV’s groeit het CV aantal op de product pagina en krimpt het CV aantal op de Homepage
 • Als het aantal ‘verse’ CV’s per dag groter is dan het aantal ‘verouderde’ CV’s groeit het CV aantal op zowel de product pagina als op de Homepage. Maar het aantal op de Homepage groeit dan harder

Probleem! Want bij de Nationale Vacaturebank groeit het CV aantal op beide pagina’s; maar het aantal op de product pagina groeit harder…

Onder de aannames zou dat onmogelijk zijn. Dus of de aannames zijn fout; of Nationale Vacaturebank heeft een heel bijzondere CV database. Eentje die spontaan oude CV’s erbij goochelt?

Geef een reactie

18 Comments
 • Vincent I Jobselectie.nl
  says:

  Met de CV database kan op verschillende manieren gegoocheld worden.

  Om een voorbeeld te geven a.d.h.v. onze eigen CV database:
  – Frontend kleiner dan backend
  – Groter voor directe werkgevers dan voor Intermediairs
  – Meer CV’s aanwezig dan zichtbaar op de website

  Dit heeft te maken met het feit dat werkzoekenden kunnen instellen wat er met hun CV gebeurt. Zij kunnen hun CV online plaatsen, zichtbaar maken voor Intermediairs of alleen voor directe werkgevers of er voor kiezen om hun CV niet online te publiceren en niet zichtbaar te maken voor bedrijven. Op deze manier kunnen er verschillen ontstaan in de omvang wat al snel het gegoochel verklaart.

 • Michel Rijnders
  says:

  Of mensen plaatsen in grote mate een nieuw CV ter vervanging van een eerder actief CV. Of mensen activeren vaak CV’s voor korte tijd.

  Zonder verdere cijfers over de andere variabelen is er weinig zinnigs over te zeggen.

 • Jan-Willem
  says:

  @ Marc: omdat je je CV wel wilt kunnen meesturen met een sollicitatie op een geschikte vacature die je op de Vacaturebank vindt? Je wilt misschien niet gespamd worden, maar dus wel je CV paraat hebben om dus meteen te attachen aan een online sollicitatie…. Lijkt mij wel aardig logisch…..

 • Michel Rijnders
  says:

  Marc: 
  Ik maak een foutje in mijn logische redenering, maar je volgt mijn foute redenering ook verkeerd 😉

  Even terug naar jouw aannames en stelling die niet kloppen. Je stelt dat de groei van het totaal aantal CV’s niet groter kan zijn dan de groei van het aantal inactieve CV’s.

  Je hanteert zelf ‘verse’ en ‘verouderde’ CV’s en ik begrijp niet waar je die vandaan haalt. Nationale vacaturebank heeft het over het aantal actieve CV’s en het totaal aantal CV’s.
  Die aannames gaan dus al mis denk ik.

  De groei van het totaal aantal CV’s = aantal nieuwe CV’s – aantal verwijderde CV’s
  De groei van het aantal actieve CV’s = aantal geactiveerde CV’s – aantal gedeactiveerde CV’s
   
  Aantal nieuwe CV’s – aantal verwijderde CV’s = 6.658 
  Aantal geactiveerde CV’s – aantal gedeactiveerde CV’s =  1.447

  Dit betekent dat de toename van het totaal aantal CV’s veel groter is dan de toename in actieve CV’s.

  Een conclusie die hier uit te trekken is dat veel mensen een nieuw CV aanmaken, maar niet activeren. En dat klopt wel met het door NVB gegeven dat 27% van het totaal aantal CV’s actief is.

 • Marc Drees
  says:

  @Michiel:
  ?
  Als het aantal CV’s op de homepage minder hard groeit dan het overal aantal betekent dat via jouw redenatie dat er meer CV’s inactief worden gemaakt; niet dat er meer actief worden gemaakt

 • Michel Rijnders
  says:

  Je aannames en redenatie vergeten dat personen CV’s kunnen verwijderen en de optie hebben om een CV te activeren of inactief te maken.

  Het verschil in de groei van beide getallen is afhankelijk van het verschil tussen de geactiveerde en op inactief gezette CV’s.
   
  Een grotere groei van alle CV’s dan de actieve CV’s betekent dat er meer CV’s geactiveerd worden dan dat er op inactief gezet worden.

 • Doron
  says:

  Marc, wanneer neem je geen contact op met de NVB om opheldering te vragen? Dit is volgens mij posting 2 of 3 die je aan dit onderwerp besteed.

  @Liewe. Bij Megajobs kan je ook zonder een contract af te sluiten een preview krijgen van de CV database.

 • Marc Drees
  says:

  @Liewe:
  Nee, het heeft niets te maken met verschillende verversingsmomenten.

  Dat je een beeld kan krijgen van de CV database is weliswaar niet uniek, maar komt niet veel voor. Hoewel de CV database van Werk.nl natuurlijk helemaal gratis is…

 • Lieuwe Douken
  says:

  Heeft het er niet mee te maken dat alle pagina’s op die site niet tegelijkertijd ververst worden? Maar de Vacaturebank is wel de enige site waar je alvast in de CV databank kan kijken (OK, je krijgt alleen een zeer korte samenvatting per CV te zien, ma je kunt wel al kijken welk aantal er aan jouw criteria voldoen) of er iets geschikts bij zit, voor dat je een abonnement koopt, dus wat mij betreft toch wel heel transparant, bij andere sites moet je eert betalen om er achter te komen dat er niks van je gading in staat…..

 • jim
  says:

  Vind je het niet een beetje cynisch dat terwijl je zelf niet tot een succesvol initiatief in staat bent je toch anderen meent “opbouwend” te moeten bekritiseren? In 2007 heb je jezelf immers wel aangekondigd als 1 van de grote veranderaars.

 • Marc Drees
  says:

  @Jim:
  Het is Marc met een ‘c’; en wat heeft jouw reactie met deze blogposting te maken? Wat is te pas, en wat te onpas?

  Kangarooster ligt in een hart/longmachine; haar kansen op overleving zijn zeer onduidelijk. Leerpunten zijn er vele; ik zou zeggen, grasduin eens in de artikelen op deze site.

 • jim
  says:

  Beste Mark,

  Ik ben toch wel heel verbaasd. Dat jij nu overal te pas en te onpas kritiek op loopt te leveren. Hoe is het met jouw fantastische initiatief kangarooster! Is de site gesloten? Wat zijn je leerpunten?