Een soort van diploma

Helaas vragen ze nog overal om dat papiertje. Hoe moet dat nu met de selfmade talenten? Mensen, die hun vak in de praktijk hebben geleerd?

Ervaringscertificaat
Wel, door bij het kennis centrum EVC (een overheidsinstelling die werknemers helpt hun werkervaring om te zetten in een diploma) een zogenoemd ervaringscertificaat (of EVC-certificaat) aan te vragen. Om vervolgens die HBO studie razendsnel af te ronden.

Aan de slag
Klasgenoot J. heeft een goede baan bij MTV. Toch neemt hij nog de moeite af te studeren. Nu doet hij dat vooral om zijn studieschuld niet nog hoger te zien oplopen. Ik was vorig half jaar veel gemotiveerder met mijn afstuderen bezig dan nu. Ik wil gewoon aan de slag. Ik heb de ba(a)n(en) al. Nu nog dat papiertje. Niet dat ik die perse nodig heb waar ik nu werk. Maar ik wil ‘m gewoon hebben. Bovendien zou mijn moeder me vermoorden als ik mij nu uit zou schrijven.

Downdating
En dan heb je nog de mensen die een HBO of universiteitsdiploma hebben, om vervolgens voor een baan ‘beneden hun niveau’ te kiezen. Voor een echt ambacht. Omdat ze er gelukkiger van worden dan ergens achter een bureau ‘carrière’ te maken. Omdat ze de sfeer en de mensen met wie ze werken zwaarder vinden wegen dan de letterlijke inhoud van het werk. Of omdat status en/of inkomen hen gewoon niet zoveel zegt.

Ja, bijzonder…
Hun omgeving reageert niet altijd even positief. ‘Ja, bijzonder’, of ‘leuk voor jou hoor, maar ik zou er niet aan moeten denken’. Maar wil je terugkijken op een leven waarin je netjes binnen de lijntjes hebt gekleurd? Of waarin je een kleurrijk kunstwerk hebt gemaakt?

Geef een reactie