Zakt Nederland in een recessie?

De gevolgen van de financiële crisis zijn ondertussen overgeslagen naar de ‘echte’ economie. Dat is geen bijzondere constatering. In financieel onzekere tijden is het devies: blijf zitten waar je zit en verroer je niet.

En dat betekent dat niet alleen de geldstromen tussen banken stoppen. Investeringen van bedrijven stoppen, plannen tot samenwerking worden in de wacht gezet, grote uitgaven van particulieren gaan de ijskast in.

En het invullen van openstaande vacatures wordt voorlopig uitgesteld. De hele economische wereld gaat langzamer draaien. En dat is niet goed.

Hoewel het nog te vroeg is om daar in de cijfers iets terug te zien zal het deze week ongetwijfeld ontslag aanvragen regenen bij de CWI kantoren in het land. Waarbij de dienstverlenende sector als eerste de klappen gaat voelen.

We will not give up

En Nederland is een dienstverlenend land. Dus het kan wel eens zo zijn dat we die klappen veel harder gaan voelen dan we op dit moment met zijn allen denken. Ondanks al het vertrouwen dat de Nederlandse overheid uit denkt te kunnen stralen.

Morgen komt er weer een overzicht van de vacaturesite top 10. Met minder vacatures dan de voorafgaande week… En met een score die gelijk is aan de stilste periode tijdens de zomer.

Het gaat niet goed…

Geef een reactie

6 Comments
  • Xavier
    says:

    @Bas, ja dat klopt maar als je het woord recessie gebruikt is wel iedereen in rep en roer… het wordt vaak gebruikt in de volksmond als depressie…of mensen doen net alsof het een depressie is.

    Een relatief minder aantal vacatures vind ik ook geen goede graadmeter… of er zijn er meer opgevuld of er worden minder banen gecreerd wat neit wil zeggen dat eht slecht gaat met de economie. Vergeleken met de jaren 40-50-60-70-80 wonen we nu in het walhalla dus geen gezeur over recessies.

    ben desondanks geen conservatieveling hoor, maar meer voor noodzakelijke progressie..geen progressie omdat t moet ( zie radio/mp3speler en games op een telefoon van 3 bij 3 cm enz enz enz) dan wordt t namelijk erg makkelijk praten over een recessie als je aan de telefoon moet met alleen maar een mp3 speler.

  • Xavier
    says:

    Mischien denk ik ouderwets maar ik vind een recessie als er geen brood meer in de winkel te vinden is en het in lange rijen wordt uitgedeeld door een nood instantie.

    Tuurlijk gaat het wat minder maar om dat een recessie te noemen. Een goede economie die jarenlang stijgt en zorgt voor veel meer dan we nodig hebben, en daarna zakt is geen recessie maar een logisch evrvolg van omstandigheden.

    Pak een verwend kind dr autotje af en geef dr een brommertje.
    Tuurlijk voelt het kind zich goedkoop, maar ze hoeft tenminste neit te lopen..stel je voor..of nog erger met de bus. 

  • Marc Drees
    says:

    @Chris:
    Onschuld of niet, er is een realiteit die we niet positief weg kunnen denken.
    Op dit moment wordt er in heel Nederland massaal juridisch advies gezocht door ondernemers die proberen de bui voor te zijn. Door te bepalen of er zo snel mogelijk ontslag aanvragen ingediend kunnen worden.

    Simpelweg omdat hun bedrijfsactiviteiten tot stilstand komen. Omdat er geen geld meer rolt. Omdat geld in de zakken wordt gehouden. Omdat de waarde van aandelen pakketten is verdampt.

    En dat is een realiteit van vandaag, waarvan we de effecten pas over langere tijd gaan zien. En natuurlijk kan je nog steeds alles doen wat je wilt. Maar dat wil niet zeggen dat er tegelijkertijd een hoop leed begint te ontstaan. Want dat is exact wat er op dit moment aan het gebeuren is.

  • Bas van de Haterd
    says:

    Volgens mij valt het allemaal wel mee. Overigens grappig artikel in de Intermediair van afgelopen vrijdag (waarschijnlijk een week eerder nog geschreven) waarbij een man van Robert Half nog zegt: nou, we zullen hier niet zoveel van de krediet crisis merken en als we wat voelen gaat dat heel langzaam en over de loop van de komende 6 maanden. Oeps, hoe ver kan je er naast zitten 🙂

    Maar zonder gekheid, we merken de crisis, maar de vraag is wat we er aan doen. Ik hoor nog veel mensen om me heen (inclusief jou Marc) die gewoon weer een nieuw huis aan het kopen zijn. Ik merk nog geen teruggang in het aantal aanvragen bij Marketingfacts jobs bijvoorbeeld, verre van zelfs.

    Een recessie die pijn doet gaat doorgaans gepaard met ontslagen en hoge werkeloosheid. Maar ik hoorde recent een integratiebureau zeggen dat 90% van de ontslagen mensen (bij NXP bijvoorbeeld) super snel al weer elders geplaatst waren. Overigens zijn semi conductors altijd anti cyclisch, als die nu ontslaan, gaat het met de rest vaak juist goed.

    Maar als je kijkt naar de werkeloosheid zitten we, ondanks dat ik nu al 9 maanden mensen negatief hoor zijn over de economie, nog steeds op het laagste niveau in jaren. En al zou de werkeloosheid iets toenemen (zeg 1% of 2%) dan zitten we nog niet op krankzinnige aantallen. Sterker, zoals ik recent berekend heb moeten er nog veel meer banen verdwijnen om de vergrijzing op te vangen. En tot het moment dat de Nederlander echt voor zijn baan gaat vrezen, geeft hij doorgaans gewoon geld uit. En dat doet het bedrijfsleven dus ook. De enige waar nu echt klappen vallen is de financiële sector, maar die is in Nederland nog relatief gezond. En met alle maatregelen kan er ook weer vrolijk geleend worden. Dus… ik zie het niet zo somber in.

  • Chris Stapper
    says:

    Ik blijf gewoon positief.:)

    Ik kan nog steeds een baan vinden, studeren, eten/drinken/kopen wat ik wil. En elkaar een depressie inpraten lijkt me ook niet te helpen.

    Ik hoop op veel ‘onschuld van de jeugd’ reacties!