Rondje sociale netwerken en andere sites die een profielfoto vereisen

Misschien ben ik nog niet lang genoeg bezig om een bundeling van mijn blogs (voor RM en IKKI) te publiceren, maar dat zullen we maar ophangen aan mijn megalomane karakter. Toegegeven, ik heb hier en daar wat toegevoegd en geschrapt. Dus ook voor mijn vaste lezertjes is het interessant om verder te lezen.

Ik heb even een inventarisatie gemaakt van alle sociale netwerken en andere sites die een profielfoto vereisen (waarvan ik lid ben).
  

Hyves
Hyves is een aanvullende manier van contact onderhouden tussen mensen die elkaar al offline kennen en dat voortzetten op Hyves. Oftewel je eerstegraadsvrienden. Dan kun je natuurlijk in contact komen met vrienden van vrienden. Dat zijn je tweedegraads vrienden. Als laatste kun je nieuwe contacten op doen, bijvoorbeeld in een van de vele groepen. Juist, je derdegraadsvrienden.

Op dit moment staat Hyves boven Hotmail en marktplaats en is zelfs populairder dan Google in Nederland. Hyves heeft meer dan 5 miljoen leden waaronder BN’ers en elke, zichzelf respecterende politicus. Door een tal aan features (krabbelen, tikken, bloggen) is Hyves een platform waar menig gebruiker dagelijks terugkeert.

MySpace
In de tijd dat ik nog groupie was van allerlei obscure rock en indie bandjes heb ik mij aangemeld voor MySpace. Die account is nu godzijdank verwijderd. Ik heb een doorstart van ‘Floor op MySpace’ gemaakt.

MySpace is een sociaal netwerk, als zo velen. De site heeft nog elke dag een schamele 230,000 aan nieuwe registraties. Je kunt je profiel zo uitgebreid maken als jij zelf wilt. Aangezien ik een persoon ben die bovenmatig graag ‘shared’, komen bezoekers van mijn profiel veel over mij te weten. Je kunt je profiel verder customizen met HTML. Dat is jammer, want ik weet echt niets van HTML. Gelukkig zijn er websites die layouts aanbieden.

LinkedIn
Linkedin is een soort hyves voor ‘professionals’. 55 procent van de Linkedin-gebruikers heeft een salaris van meer dan 100.000 dollar, zegt de site. Reden voor mij om een kijkje te nemen, in de naïeve veronderstelling dat ze die nullen misschien wel deels te danken hebben aan hun inschrijving. Op Hyves heb ik 186 vriendjes en vriendinnetjes maar ik heb niet eens de vage hoop dat die me aan een baan gaan helpen. Gesterkt door mijn klaarblijkelijke sociale capaciteiten bezoek ik de site. Omdat het de bedoeling is er zelf beter van te worden, nodigen gebruikers liever bovengeschikten uit of zakelijke contacten waar ze wat aan hebben. Dat wordt lastiger…

Facebook
De profielensite, inmiddels groter dan MySpace, groeit maar en groeit maar. En heeft een flinke metamorfose ondergaan. Gelukkig maar, want ik vond de vorige versie onoverzichtelijk en chaotisch. Ik werd al gestrest als ik alleen maar een e-mail notificatie van een of ander nieuw filmpje in mijn inbox zag.

Wetenschappers wijden hele onderzoeken en boeken aan het online fenomeen. De resultaten zijn verassend positief. Zo hebben Nicole B. Ellison, Charles Steinfield en Cliff Lampe van Michigan State University onderzoek gedaan naar de rol van Facebook bij het verwerven van sociaal kapitaal. Wat? Het netwerk van mensen. Daaruit concluderen ze dat studenten (de onderzochte groep) hun vriendschappen makkelijk behouden door sociale netwerken. Het gaat daarbij dus om vrienden die ze al hadden.

Verder is hoogleraar B.J. Fogg is gefascineerd door het volgende vraagstuk: hoe slaagt Facebook erin gebruikers allerlei dingen te laten doen? Zoals, hoe speels, olifantjes, plantjes en eieren te laten uitwisselen? Je mag een gegeven olifant natuurlijk niet in de slurf kijken, dus stuur je er trouw ook een terug naar de afzender. Een niet-ophoudende stroom van cadeautjes volgt. Wee degene die als eerste afhaakt.

YouTube
Ik ben nog maar een week een officiële YouTuber. Ik was al eens lid, maar toen had ik geen idee van wat het inhield. Ik wilde gewoon, een achteraf veel te groot, filmpje uploaden. Nu was ik mijn wachtwoord vergeten, dus moest er een nieuwe account komen.

Een goede vriend ‘zit al jaren op joetjuup’. Hij laat zich niet onverdeeld positief uit over de video-community. “Er wordt vooral veel geflamed”. Het is volgens hem geen echte community, er is weinig inhoudelijke interactie. Voor inhoudelijke interactie kom ik elders wel aan mijn trekken, ik zoek vooral filmpjes op, voeg ze toe aan mijn favorieten en deel mijn eigen filmpjes met mensen. Dat is, wanneer ik uitgevonden heb hoe ik ze klein genoeg maak.

Flickr
Flickr is een website voor het delen van (digitale) foto’s, een soort fotocommunity. En de leden nemen dat heel erg quasi niet-serieus, maar toch stiekem wel. Bij het uploaden van foto’s kan er worden opgegeven onder welke voorwaarden anderen de foto mogen gebruiken. Ook kunnen foto’s in een privégedeelte worden geplaatst, dat alleen te bekijken is door gebruikers die daarvoor toestemming van de uploader hebben. Flickr is in korte tijd uitgegroeid tot een zeer populaire site om als opslagplaats te gebruiken, vooral onder webloggers.

Flickr wordt door een aantal vrienden verslavend genoemd, sommigen posten elke dag wel iets. Op Flickr besta je uit foto’s. Jouw profiel is je leven in een soort stop-motion. Je vindt veel eenzame bomen en emo-zelfportretten, niet mijn ding(en). Flickr kent ruim 2.2 miljard foto’s en elke minuut komen er zo’n 3000 bij. Dat zijn een heleboel bomen.

NuJij
NUjij is een aanvulling op NU.nl, de grootste nieuwssite van Nederland. Lezers van NU.nl komen naar NUjij om hun mening te geven over wat vandaag actueel is. Zo vormen alle lezers samen de ‘redactie’. Door te stemmen op artikelen die jou aanspreken, vergroot je de kans dat dit bericht op de voorpagina blijft staan en ook wordt gelezen door anderen. Hoe meer mensen het bericht lezen hoe levendiger de discussie over dit onderwerp wordt.

Men vraagt mij weleens waar ik de tijd vandaan haal om te bloggen. Ik vraag me op mijn beurt af waar al die mensen op nuij.nl de tijd vandaan halen om die blogs allemaal te lezen en om een degelijke keuze te maken op welke post ze hun stem uitbrengen. Ik maak elke dag gebruik van NuJij, om mijn blogs voor RecruitmentMatters op te posten. Nu maar hopen dat er iemand op mij stemt.

Ekudos
Ik maak veel gebruik van Ekudos, om dezelfde reden dat ik Nujij elke dag inschakel. Bij Ekudos Is het belangrijk een flinke schare lezers/vriendjes aan je te binden. Stem een keer strategisch en degene die jouw stem ontvangen heeft blijft je eeuwig trouw.

En dat is handig. Want we willen allemaal op die begeerde voorpagina terechtkomen. En daar heb je kudos voor nodig. Wat? Lezers bepalen wat de leuke en interessante artikelen zijn door middel van een puntensysteem. Die punten heten hier kudos.

Vorige week stond ik opeens tweede op de ranglijst van topgebruikers (van die week). Eén van mijn artikelen stond bovenaan de ranglijst van meeste Kudos, 3 artikelen waren ‘bijna populair’, en nog eens twee werden van veel (positieve) reacties voorzien. Ik was heel even bijna beroemd.

IKKI
IKKI(.nl) is een online carrière community, waar je je eigen carriere managed. IKKI matched je met andere talenten en groepen. Daar vind je verhalen van mensen die een flinke (over)stap hebben durven nemen in hun carrière. Die verhalen dienen ter inspiratie.

IKKI predikt de omgekeerde wereld. Je hoeft niet meer met je cv langs de bedrijfsdeuren. Zij moeten, door de krapte op de arbeidsmarkt, bij jou langs. Een community naar mijn hart. Vandaar dat ik er ook werk.

Delicious
Delicious is een ‘social bookmarking service’. Delicious is een soort back-up van je leven. Op Internet. Dat je ook nog met andere mensen kunt delen. Ik stel het aanschaffen van een externe drive eindeloos uit, Delicious is voor mij dus ideaal.

Deze week nog zal ik foto’s en werk op Delicious plaatsen. En zal ik er mijn blogs crossposten, na the usual NuJij en Ekudos. Op Delicious zie ik ook wat er zoal populair is. Leuk om in een verloren uurtje even rond te dwalen. Hoewel ik nog maar weinig verloren uurtjes ken tegenwoordig.

Plaxo
Plaxo begon als een soort modern adresboekje. Nu worden die adresboekjes ‘tot leven gewekt’ met “Pulse”. Een sociaal netwerk dus. Maar niet zomaar één. Uiteraard.

Pulse zegt geen plek te zijn voor mensen die aan vriendjes-verzamelen doen. Het is een tool die je helpt in contact te blijven met de mensen die je al kent en op de hoogte te blijven van hun laatste blogs en foto’s. Ik krijg dan ook wekelijks de updates van ‘people that I know’ opgestuurd. Je kunt je Pulse account koppelen aan je Flickr- en Twitteraccount en aan meer dan dertig andere sites.

Twitter
Twitter is een ‘real-time short messaging service’ dat met verschillende netwerken, sites en apparaten (mobiele telefoon) samenwerkt. Ik voel me wel een beetje een nerd met mijn Twitteraccount. Wie kan het wat schelen wat ik zoal doe op een dag?

Ik denk daarom dat ik vooral een ‘volger’ word. Zo volg ik Bob Stumpel (interessant figuur). Maar ook Marco van Hurne. Marco zie ik maar 1 dag in de week, dus het is best fijn om zo een beetje op de hoogte te blijven van het reilen en zeilen van de frontman van IKKI. En ik volg mijn vader. Die man die ‘s avonds als laatste het vlees snijdt. Dat is, als hij geen meeting ergens heeft.

Geef een reactie