Lessen uit de VS: aantrekkelijk presenteren van resultaten

Dankzij de presidentsverkiezingen van Amerika halen nieuwssites echt alles uit de kast halen om de (ontwikkeling van de) resultaten visueel aantrekkelijk in beeld te brengen. En dat is een aantal sites uitstekend gelukt.

Het leek me aardig om een paar van mijn favorieten te laten zien, als bron van inspiratie. Tenslotte blijft het adagium: beter goed kopieren dan slecht innoveren. En er valt heel wat te kopieren!

CNN
Een fraai en compact voorbeeld wordt getoond door CNN:

CNN

Het geeft in Eean scherm op een visueel aantrekkelijke manier de positie van de kandidaten per staat en geconsolideerd weer. Het aantal kleuren is alleen iets teveel van het goede en is ongetwijfeld problematisch bij vormen van kleurenblindheid.

De pop-up die verschijnt als je op een staat klikt geeft overigens geen enkele extra informatie.

Yahoo!
Heb je behoefte aan meer informatie, maar dan wel op een prettige manier gepresenteerd? Probeer dan eens Yahoo!; met hun politieke dashboard:

Yahoo!

Het geeft veel informatie die op een zeer overzichtelijke manier wordt gepresenteerd.

Net als bij CNN is er een direct beeld van de positie van beide kandidaten per staat en geconsolideerd. Maar als je met je muis over een staat beweegt, verschijnt er een pop-up met relevante informatie:

Yahoo! met pop-up

Het toont de percentages van beide kandidaten in de polls op dat moment. Wil je nog meer weten? Dan klik je gewoon op een staat:

Yahoo!, drie

Hier zie de ontwikkeling van de positie van beide kandidaten in de tijd. En dat is interactief. Ga je met de muis over de grafiek dan zie je de lijn mee verschuiven en worden de percentages van dat moment getoond.

Aan de rechterkant is er verder een pie chart die de samenstelling van de verschillende bevolkingsgroepen voor de staat laat zien.

Nou, als dat niet genoeg is… En dan ook nog eens zeer toegankelijk weergegeven. Hoewel ik de pie chart zou vervangen door een bar chart. Dat is veel eenvoudiger te begrijpen.

Electoral College Predictions Tool
Heb je minder behoefte aan mooie plaatjes maar vooral geïnteresseerd in informatie? Ga dan eens hier langs:

Matrix

Voor de meer wiskundig onderlegden onder ons is het een zeer toegankelijke matrix. De kolommen representeren de Amerikaanse staten; de rijen de verschillende polls. Blauw is Obama, Rood is McCain en geel is onbepaald. De breedte van een kolom geeft het aantal kiesmannen van die staat weer.

Geen mooi voorbeeld, wel heel veel informatie in 1 overzicht!

FiveThirtyEight
Ben je een die-hard cijferfreak en kunnen plaatjes je volstrekt gestolen worden? Dan is FiveThirtyEight natuurlijk de site to be. Als dit niet voldoende is weet ik het ook niet meer. Maar fraai is het niet:

FiveThirtyEight

Geef een reactie