Minder werkzoekenden = minder CWI vestigingen?

CWI gaat in de komende twee jaar 30 vestigingen sluiten. De werkloosheid is verder afgenomen tot 292.000 (seizoenscorrectie). En er is geen directe relatie tussen deze twee berichten, ook al zou je dat in eerste instantie wel denken.

CWI wordt per 1 januari ‘verzwolgen’ door het veel grotere UWV. De nieuwe combinatie moet hieruit voldoende schaalvoordeel behalen om vanaf 2012 EUR 127 miljoen te besparen. Een deel van die besparing wordt dus gerealiseerd uit het sluiten van 30 CWI vestigingen in de komende twee jaar.

Nadeel voor werkzoekenden is dat ze nu gemiddeld langer gaan reizen indien ze een vestiging moeten bezoeken. Maar met een dalend aantal niet-werkende werkzoekenden en een groter online dienstenaanbod zal het met het aantal bezoeken wel meevallen.

Vreemd genoeg betekent de reductie van het aantal vestigingen geen daling van het aantal medewerkers. En dat is wel bizar, gezien hetzelfde dalend aantal niet-werkende werkzoekenden en een grote online dienstenaanbod.

Volgens het CBS neemt de werkloosheid nog steeds af. In het afgelopen halfjaar met gemiddeld vierduizend per maand. Dit is minder snel dan de afname in 2006 en 2007, toen de werkloosheid nog met gemiddeld zesduizend per maand daalde.

De komende drie maanden worden natuurlijk een stuk spannender; omdat we de gevolgen van de financiële crisis langzaam in de cijfers terug zullen gaan zien. Een van de eerste indicatoren zal het aantal ontslagvergunningen zijn.

CWI verleende in de eerste negen maanden van dit jaar 12.582 ontslagvergunningen, bijna 20% minder dan in dezelfde periode in 2007. Maar er zou wel eens sprake kunnen zijn van een eindsprint voor 2008 waardoor het verschil met 2007 als sneeuw voor de zon zal verdampen.

Geef een reactie

1 Comment
  • Xavier
    says:

    Het UWV/CWI heeft altijd meer geld uitgegeven dan nodig is volgens mij. Waarschijnlijk dat ze nu een goed excuus hebben om daar eindelijk wat aan te doen. Het sluiten van deze onnodigen kosten posten lijkt nu als een positief iets (vanwege de daling van werklooshied), maar wellicht had dat 5-10 jaar geleden al gebeurt kunnen zijn. Kwestie van gezichtverlies weerhieldt hen toen wellicht…al met al weer een mooi staaltje politiek!