Opschoning Linkedin deel II

Marc’s post over het opschonen van je Linkedin contacten deed mij denken. Inderdaad, mensen die wel bij mij willen kijken, maar niet andersom, hoeven er van mij niet in. Dus daar zijn een aantal mensen gesneuveld in mijn contactenlijst die ik wel ken. En dat deed mij besluiten om ook een eerder plan door te zetten. Linkedin zegt namelijk duidelijk: people you know and trust. En dus heb ik daar eens naar gekeken en wel vanuit de optiek van TopLinkedin’s en LION’s. Die vertrouw ik namelijk per definitie niet. Die begrijpen in mijn optiek het hele principe van social media niet.

Wat je namelijk als ‘linkjes verzamelaar’ doet is een sociaal medium gaan gebruiken als massa medium. In plaats van dat je een introductie vraagt bij mensen die je kent om iemand nieuws te leren kennen, weet je straks niet meer wie je nu echt kent en wie niet.

Hyves komt overigens daar binnenkort met een oplossing voor, die gaat niveaus aanbrengen in vrienden (en ook niveaus welk niveau wat mag zien in je profiel). Maar Linkedin is zo ver nog niet (Xing had dat op zich wel meteen, hoewel die niveaus niet publiek waren) en tot die tijd vind ik dat deze mensen een mooi medium misbruiken vanwege luiheid en ouderwets denken. Ja, het heeft nu in veel gevallen (zeker bij recruitment) nog effect. Er zijn twee wegen te bewandelen en de weg van de massa communicatie werkt ook nog in de sociale media. Maar dat zal steeds minder worde.

Hoe dan ook, linkjes verzamelaars vertrouw ik niet. Dus heb ik ze zojuist uit mijn netwerk gegooid. Iedereen met TopLinkedin, LION of zijn/haar mail adres in de naam is geen contact meer. OP twee uitzonderingen na, want elke regel behoord zijn uitzonderingen te kennen. Mensen die namelijk een reden hebben en waarvan ik zeker weet dat ze er goed mee om gaan.

Grappig om te zien is dat mijn 3e graads netwerk nu ongeveer gehalveerd is (van 6,5 naar 3,2 miljoen), door dit in totaal minder dan 50 (gesloten netwerkers en LIONS) van de bijna 700 contacten te verwijderen.

Geef een reactie

3 Comments
 • Bas van de Haterd
  says:

  @Chris ik denk dat je digitale netwerk een afspiegeling moet zijn van je netwerk, maar inderdaad ook met je normen en waarden daarin. Daarom heb ik lang getwijfeld, gooi ik bepaalde mensen die ik wel ken en goed ken er uit, omdat hun linkedin gebruik sterk verschild van het mijne. Maar toen ik dat deed voor het afschermen dacht ik: dan ook zo 🙂

 • Chris Stapper
  says:

  Het mooie van een idee als bovenstaande vind ik dat je digitale netwerk dan ook echt een afspiegeling wordt van wat je vind / ondersteund. En dat is mooi.

  Ik heb zelf wel een degelijk aantal open netwerkers, vooral omdat ik ooit lid ben geworden van de sixdegreesfromDave groep. Ik heb alle Europeanen geaccepteerd, bij wijze van experiment, eens kijken of er iets uit te halen valt.