Over het waarom online netwerken

Er zijn maar weinig mensen in mijn LinkedIn web die heel veel met hun account doen. Veel mensen zijn slapend lid. Ze hebben een fotootje geplaatst, hun profiel/cv halfslachtig ingevuld en dat was het dan. Veel van de mensen die met mij afstuderen doen niet aan LinkedIn. Waarom zouden ze ook?

Daarom
LinkedIn kan heel nuttig zijn. Mits je er ook wat voor doet (actief mensen uitnodigt, je profiel up to date houdt). Net zoals in de echte wereld eigenlijk. Feliciteer je contact met zijn/haar nieuwe baan en ‘recommend’ ze (het liefst zonder dat ze erom hebben moeten vragen).

Het is helemaal niet overbodig om mensen uit je offline netwerk uit te nodigen je te ‘joinen’ op een virtueel netwerk. Zij doen vaak meer dan je weet. In de kroeg heb je wel andere dingen om over te praten, dan dat interessante project waar vriend A. zich in den avonduren mee bezig houdt.

Doen
Vul je profiel zo volledig mogelijk in. Maak een korte samenvatting van je werk, je passies en ambities. Word lid van groepen die iets te maken hebben met je passie/vakgebied/interesse. Word, kortom, een compleet persoon op zo’n netwerk.

Moet dat persé op LinkedIn (rond de miljoen Nederlandse professionals zijn lid)? Nee, Xing.com is ook een goede keuze. Elk ander netwerk is eigenlijk te klein (qua aantallen leden) of niet geschikt voor professionele doeleinden.

Deze blog is eerder geplaatst op ikki.nl.

Geef een reactie