Hoe werf je? Fortis bestuur

Wouter Bos is op zoek naar een nieuw bestuur voor Fortis, ABN Amro en ING. Het eisen pakket is zeer pittig. Behalve een goede bankier, met een economische opleiding, zit er ook een politiek smaakje aan de functies. Zo is de functionaris alleen geloofwaardig als hij geen ‘graaier’ is, dus een onbesmet profiel heeft. Bonuspunten als hij zich al eens negatief heeft uitgelaten over het vrije marktsysteem. En de mooiste eis: hij moet het doen voor minder dan een ton.

Een pittige wervingstaak dus, voor onze minister. Want hoe gaat hij dit aanpakken? Leuk om de reguliere W&S tools hier eens naast te leggen.

Sociale netwerken
Is het denkbaar? Bos die op zijn LinkedIn profiel ‘zoekt: bankbestuurders’ in zijn ‘wat ben je aan het doen?’ vakje aangeeft? Zou hiermee de juiste doelgroep bereikt worden? Ik kan het me bijna niet voorstellen.

Vacaturesites
Nog ondenkbaarder: gezocht, bankbestuurder, op marktplaats? Op monsterboard? En dan een recruiter inhuren, speciaal om alle applicaties af te schuimen naar de enkele bruikbare profielen, waarschijnlijk toch al in het netwerk van Bos?

Persoonlijk netwerk
Het LinkedIn profiel zit er niet zo ver vandaan. Ik denk dat functies als deze het snelste of in ieder geval het beste via-via worden ingevuld. Dus via het persoonlijke netwerk van Bos en betrokken ministers/hoogwaardigheidsbekleders. Maar dan rijst de vraag: hoeveel bankiers heeft Bos in zijn netwerk die de taak op zich zullen nemen voor minder dan een ton per jaar? In de pers van gisteren, 21 oktober, wordt al een aantal namen genoemd. Maar grote namen, die aan het profiel voldoen, maar waarschijnlijk gewend zijn aan een steviger salaris. Zouden zij de taak aannemen, als ze gekozen worden?

Een onbekende op de troon
Dat lijkt me leuk. Zoals ik op Expand al schreef lijkt het me erg interessant als het Fortis bestuur op deze manier bewijst dat topfuncties ook ingevuld kunnen worden ingevuld door mensen die het niet per se voor het grote geld doen. Dit zou namelijk kritische vraagtekens kunnen zetten bij de toplonen van veel topfunctionarissen: is dit werkelijk nodig?

De vraag is dan wel: waar moeten deze mensen vandaan komen? Heeft Bos deze in zijn netwerk? Of is die monsterboard advertentie toch niet zo’n slecht idee?

Geef een reactie

2 Comments