Nationale Vacaturebank en Totaljobs: 2 kapiteins op 1 schip?

image Waar gaat dit nou weer over? Nou, stel je eens voor dat Totaljobs niet naar Careerbuilder zou gaan. En in plaats daarvan de huidige eigenaar van VNU (3i) besluit om Totaljobs Group te kopen.

Gaat het allemaal wat te snel? Geen nood, want er zit enige logica achter deze gedachte. Misschien moet ik gewoon even bij het begin beginnen.

Het speelveld
Reed Business Information (RBI) staat al geruime tijd in de etalage. En het lijkt niet te vlotten met haar verkoop. Mede als gevolg van de financiële crisis lijkt geen partij bereid de hoge vraagprijs van Reed Elsevier te betalen.

Reed Elsevier zal koste wat het kost van RBI af willen. De reden is namelijk de gevoeligheid van RBI voor economisch slechtere tijden… Vanwege de hoge afhankelijkheid van advertentie inkomsten. En dat zou wel eens kunnen betekenen dat RBI uiteindelijk in delen wordt verkocht.

Maar zelfs als RBI volledig wordt overgenomen is het zeer waarschijnlijk dat de koper RBI in overzichtelijke moten ophakt en doorverkoopt. Eén zo’n moot is Totaljobs Group. En voor die moot zijn natuurlijk meerdere geïnteresseerden.

Een paar spelers
Een zeer waarschijnlijke koper is Careerbuilder. Daarmee zou Careerbuilder namelijk in één klap een serieuze speler in Europa zijn geworden. Wat zeker de ambitie van Careerbuilder is. De vraag is echter of de Amerikaanse recessie geen roet in het eten zal gooien.

Maar Careerbuilder is vast niet de enige partij die gretig loert op het moment dat Totaljobs onder de hamer komt. En vandaag wil ik eens een gedachtenexperiment uitvoeren in het geval een andere potentiele kandidaat aan het langste eind trekt: 3i.

Waarom 3i?
3i heeft Nationale Vacaturebank, Intermediair en een serie kleinere sites in haar portfolio. Allemaal gericht op de Nederlandse markt. Leuk, maar klein. En natuurlijk onvoldoende om zoveel mogelijk winst op te maken.

Totaljobs Group is een wel zeer aantrekkelijke uitbreiding van dat portfolio, waarmee direct een aanwezigheid in Nederland, UK en Duitsland (begin 2009) wordt gekocht. Dat lijkt er meer op!

Een VC zoals 3i heeft geen lange-termijn interesse; het gaat uitsluitend om het maken van een zo hoog mogelijke winst op een investering in een zo kort mogelijke periode. Oftewel: samenvoegen, kosten snijden, oppoetsen, strik eromheen en doorverkopen.

En hoe zou dat in dit geval gaan? Want als 3i Totaljobs Group uit de boedel koopt is er wel een uitdaging: Totaljobs Nederland. En Nationale Vacaturebank natuurlijk. Want dan heb je ineens twee sites die in hetzelfde segment opereren. En dat is in principe één teveel. Vanuit kostenperspectief wel te verstaan.

Wat te doen?
Er zijn natuurlijk niet al teveel alternatieven:

  • Twee brands + twee organisaties? Nee, te duur.
  • Eén brand + twee organisatie? Nee, te duur.
  • Twee brands + één organisatie? Goed plan!
  • Eén brand + één organisatie? Waarom niet?

Totaljobs is in vier jaar tijd in Nederland tot een redelijk bekende naam uitgegroeid hoewel haar naamsbekendheid wel achter lijkt te lopen met haar rol in de markt. Vanuit dat perspectief is het dumpen van de naam Totaljobs in Nederland misschien geen al te groot probleem.

Anders is het vanuit internationaal perspectief. Tenslotte is Totaljobs in de UK een household name en internationaal, ook in relatie tot The Network, een waardevolle naam. Ik zie geen Germaan of Brit Nationale Vacaturebank goed uitspreken…

Conclusie
Als 3i inderdaad een oogje op Totaljobs Group heeft zou het spel wel eens heel spannend kunnen worden! Want in dat geval zal Nederland toch een behoorlijk bloederige situatie kunnen ontstaan en zal één kapitein het schip moeten verlaten.

Reed Elsevier probeert nog altijd eind oktober tot een verkoop van RBI te komen. Dus binnenkort weten we meer!

Geef een reactie

1 Comment