Multiposting naar vacaturesites; hoe vaak gaat dat fout?

band_aid Het interview met Paul Stuurman van Knollenstein leverde een discussie op over de kwaliteit van de koppeling tussen een multiposter en de vacaturesites. Om ook het perspectief van de multiposters te horen heb ik deze een aantal vragen gestuurd.

Waarbij ik natuurlijk op zoek was naar getallen en percentages. Hoe vaak gaat het mis, en wat is de achterliggende oorzaak? En ook deze keer heb ik Knollenstein, InGoedeBanen en Broadbean weer een antwoord ontvangen.

Alleen was dat antwoord in twee van de drie gevallen niet echt bevredigend. Ik begin maar met het meest bevredigende antwoord.

Logotype Broadbean Broadbean
Dit antwoord van Dan McGuire is mijns inziens helder en duidelijk; en daarom geef ik zijn antwoord integraal:

In rough terms we have maybe 300 or so failures a day due to being unable to reach the job boards server. Its almost always temporary and the jobs automatically retry themselves until they go through, if they don’t, which is very rare, then one of the technical team gets involved and speaks to the board to clarify the problem.

Unexpected changes from job boards are more an inconvenience for everyone than anything else and we get several of these a week. It’s one of the reasons we have so many people on the integrations team. Those changes are picked up immediately due to the monitoring platform.

We’re posting something like 50,000 adverts per day so it comes with the territory but the percentage of actual failures based on that volume is very low.

Feitelijk zegt Dan hier het volgende:

 1. Het percentage vacatures waarbij een fout ontstaat is verwaarloosbaar ten opzichte van het totaal aantal geplaatste vacatures
 2. De fout is meestal het gevolg van een tijdelijke onbeschikbaarheid van de vacaturesite of als gevolg van een onverwachte wijziging door de vacaturesite

Helder, door naar de eerste Nederlandse reactie:

Logo en logotype InGoedeBanen InGoedeBanen
Peter Nieuwpoort geeft aan dat InGoedeBanen niet over dergelijke cijfers beschikt:

Die gegevens hebben we helaas niet. Gegevens van fouten worden niet bewaard, vanaf het moment dat ze opgelost zijn.

Peter geeft verder aan dat er drie soorten fouten kunnen optreden:

 1. Vacaturesite is (tijdelijk) offline
 2. Vacaturesite heeft iets gewijzigd waardoor de koppeling niet langer werkt
 3. Issue bij InGoedeBanen

Net als bij Broadbean heeft InGoedeBanenn een mechanisme om in situatie 1 bij herhaling te proberen de vacature alsnog te plaatsen.

In situaties 2 en 3 wordt zo snel mogelijk een oplossing gerealiseerd; in het algemeen binnen 1 werkdag.

En als laatste de tweede Nederlandse reactie:

Logo BroadbeanKnollenstein
Tja, de reactie van Paul Stuurman is een wat aparte. Hij stelt namelijk dat hij de gevraagde informatie wel heeft maar liever niet wil delen. Althans, niet op dit moment.

De reden hiervoor is dat hij niet zeker is van de betrouwbaarheid van de gegevens van zijn concurrenten. En de oorzaak hiervoor is gelegen in het artikel over de cijfers van de verschillende multiposters.

Als oplossing stelt Paul een onafhankelijke audit voor; waarbij hij de bal onder meer bij mij teruglegt. Met de vraag of ik geïnteresseerd zou zijn in een dergelijke audit. Hallo, ik ben een stukjesschrijver, geen accountant!

Conclusie
Nou, ik weet eerlijk gezegd niet of ik hier een conclusie uit kan trekken. Het antwoord van Dan is duidelijk en geeft in essentie de situatie aan zoals deze door alle multiposters zal worden ervaren.

Maar wat nou precies de frequentie is van de verschillende categorieën fouten blijft dus nogal vaag. Tenzij ik een onafhankelijke audit zou uitvoeren. Tja…

Geef een reactie

2 Comments
 • theo kopens
  says:

  Adver Online biedt een zelfde service alleen is dat volgens mij grotendeels handwerk waarbij rekening gehouden wordt met de templates van de vacaturebanken.

 • Kim Willems
  says:

  Wij gebruiken ingoedebanen.nl en ik ben hier erg tevreden over. Er gaat wel eens iets mis (in welk bedrijf niet?), maar ingoedebanen.nl lost deze problemen doorgaans snel en deskundig op. Ze hebben een goed werkend ticketsysteem, waar vlot op gereageerd wordt.
  Helaas heb ik geen ervaring met de andere partijen, dus kan ik niet vergelijken….