Lessen Generatie Y (op IKKI)

Ik las laatst een belachelijk artikel op managersonline.nl. De starter zou de balans tussen werk en privé kwijt zijn door de kredietcrisis.

Ze kennen niets anders dan economische voorspoed, dus de huidige economische crisis is een behoorlijke shock voor Generatie Y. De helft klaagt nu al dat managers strenger worden en dat ze langere dagen moeten draaien dan ze gewend zijn.Denken over een andere baan
Uit een onderzoek van de Britse Association of Graduate Recruiters (AGR) dat de auteur aanhaalt blijkt het volgende: de helft van de jonge werknemers heeft het gevoel dat ze de balans tussen werk en privé kwijt zijn en er zelfs aan denken een andere baan te zoeken. De AGR dringt er daarom bij managers op aan de sfeer goed te houden, aangezien ze anders personeel kwijtraken. 


Maar overdenkt mijn generatie niet continu haar baan? Groei ik nog wel genoeg? Heb ik voldoende verantwoordelijkheid? En vrijheid? Mag ik zelf bepalen wanneer en waar ik werk, zolang ik het maar afkrijg?

Carl Gilleard, CEO van de AGR, geeft managers het volgende mee: “Als bedrijven onder financiële druk komen te staan, is het zeer verleidelijk om het even wat minder nauw te nemen met een goede balans tussen werk en privé. Vaak vinden ze bovendien dat starters blij mogen zijn dat ze überhaupt een baan hebben.” 

O, ja?
Als we het hier over de starters van mijn leeftijd hebben, zit deze blog er totaal naast. Het is helemaal niet erg als werk en privé in elkaar doorlopen. Dat we in kantooruren een vriendin bellen en thuis werkmail checken. Bovendien liggen de banen voor starten nog steeds voor het oprapen. Behalve misschien in de financiële wereld.

Op IKKI proberen we dingen te schrijven die meer kloppen met de werkelijkheid (de echte werkelijkheid kent alleen mijn generatie uiteraard). Het doel deze fonkelnieuwe reeks artikelen in de IKKI community is om de bezoekers van de Breakfast Before Business meetings (Unique) aan elkaar voor te stellen, maar ook om kennis en ervaringen uit te wisselen over jongeren van de generatie Y en hoe met ze om te gaan. Ondergetekende speelt daar een rol in.

Geef een reactie

3 Comments
 • Kim Willems
  says:

  Wat een onzin artikel! Generatie Y, zo ook mijn generatie, vindt het juist prettig dat privé en zakelijk door elkaar heen lopen, zo lang de balans maar goed is. Op mijn werk Hyven en op mijn vrije dag mn werkmail checken is meer regelmaat dan bijzonder. Uiteraard moet er een balans zijn.
  En inderdaad overdenk ook ik continu mijn baan, vooral richting de toekomst. Als ik naar mijn idee niet meer voldoende kan groeien binnen een baan, is het heel snel afgelopen. Maar ook als de werkzaamheden niet aansluiten bij mijn persoonlijke behoeften.

 • Cees
  says:

  De banen liggen nog voor het oprapen, maar de nadruk is op NOG. 
  Ik merk al zeker een terughoudenheid in de huidige economie en als dat doorzet komen we gewoon weer in een periode waar de werkgevers de dienst uitmaken. 

  Niet getreurd, kenmerk van recessies is dat het cycli zijn en het kan even duren, maar de vergrijzing zet toch door, dus binnen no time zitten we weer op personeelstekorten.