EREexpo Fall 2008. Dag 1 was gaaf, heel gaaf!

Afgelopen maandag zijn wij met 5 personen (Peer Goudsmit, Marko Hol, Gordon Lokenberg (lees zijn blog op www.w3recruitment.com om mee te lezen over zijn ERE ervaring), Alfons Boltjes en ondergetekende) vertrokken naar Florida om aanwezig te zijn bij EREexpo 2008 Fall.

Van te voren vroeg ik me af…. Wanneer is zo’n congres (buiten alle sociale aspecten) nu een succes? Voor mij was dat als ik 10 nieuwe dingen had gehoord en een aantal ‘ bekende recruiters’ had ontmoet. Na een half uur was die doelstelling al gehaald! Het was rush hour…

Zomaar wat interessante punten:

Zoeken in een andere zoekmachine verdubbelt je visvijver
Volgens Shally Steckerl (you got to see him) wordt minder dan 1% van wat op internet te vinden is, geïndexeerd. Schokkend! Ik ging tot gisteren ervan uit dat dit zo’n 20% was.

Maar wat de echte eye-opener was, is dat tussen eenzelfde zoekopdracht op Google en Yahoo maar zo’n 15% overlap zit. Anders gezegd…elke search in een nieuwe zoekmachine (GO YALE, Google + Others: Yahoo, Ask, Live, Exalead) is alsof je in een nieuwe visvijver gaat zoeken.

Aangezien je het misschien moet zien om te geloven, kun je daarvoor naar de site ranking.thumbshots.com. Hier kun je zien wat het percentage overlap in zoekopdrachten is tussen verschillende zoekmachines.

Thumbshots

Het ATS tijdperk voorbij
Over ATS-systemen hoeven we het hier niet te hebben. Die heb je gewoon en daar werk je mee. Maar meer dan een database met kandidaten (pipeline)is het niet.

Wat vervolgens interessant is dat hierdoor behoeften van recruiters ‘onbeantwoord’ blijven en daardoor een legio aan additionele applicaties op de markt zijn gekomen, zoals de bekenden: sociale netwerken, professionele netwerken en job distribution systemen (In NL hebben we o.a. Knollenstein, in Amerika minimaal 9 partijen variërend van Arbita tot en met SmartPost).

De onbekenden zijn systemen op het gebied van recruiting exchanges, zoals BountyJobs, TalentHire en WorkGiant (hierin worden door corporate recruiters van verschillende werkgevers kandidaten gedeeld….in onze zaal deed zeker 10% hieraan mee!), Resume Capture/Process zoals eGrabber en talenthook, Lead databases, zoals JigSaw en Communication Tools voor het versturen van e-mail, sms en IM.

De eye-opener was vooral dat zoveel additionele applicaties zich ontwikkelen omdat ATS-systemen deze niet bieden c.q. hierin te kort schieten. En alhoewel we zien dat verschillende systemen zich verder ontwikkelen met allerlei extra gadgets, de markt in Amerika kiest voor andere specialisten. Een absoluut gevaar, maar ook nog een kans voor de Nederlandse systemen. Moeten ze nu die handschoen oppakken…want we hebben nog een paar jaar te gaan voordat we op het niveau van de USA zitten als het hierom gaat.

Verder… :

 1. MrTed komt met een gratis ATS (voor anderen al oud nieuws)
 2. Lees met grote regelmaat de blogs op extremerecruiting.tv
 3. Ik heb het eind van internet (“ you have reached the end of internet” ) gezien. Google laat niet meer dan 1000 resultaten zien. Na resultaat 1000 stopt het internet……(voor de serieuze lezers….dit is natuurlijk een grapje)
 4. Verander je preferences van Google, zodat je op de eerste pagina geen 10 maar 100 resultaten te zien krijgt. Dat vergroot je zoeksnelheid enorm.
 5. Op www.wordle.net kun je je eigen tagcloud maken (gratis). Binnen 2 minuten geregeld….echt gaaf! 
 6. Werk niet met metazoekmachines, maar gebruik www.zuula.com

Screenshot van www.wordle.net

En nog veel en veel meer, zoals een speciale page in het recruitment gedeelte van Ernst& Young van 1,3 miljoen dollar, een ‘ host’ op de site van de Bank of America, de doelgroepsites viewmyworld en microspotting. Allemaal sites en ervaringen die een blog verdienen in plaats van een noot onderaan een eerste blog, maar dag 2 begint…

we’ve got to go……

Razende reporter/gastblogger: Geert-Jan Waasdorp (directeur Intelligence Group)

Geef een reactie

1 Comment
 • Bas van de Haterd
  says:

  Het eerste (van de zoekmachines) is bekend voor iedereen die ooit Ricardo’s trainingen bij RISE heeft gevolgd. Maar altijd goed om te herhalen.

  Dat er nog heel veel te doen is in de wereld van ATS’en lijkt me logisch. Het probleem is doorgaans dat het allemaal gesloten walled gardens. De eerste die, zoals wordpress, experssion engine, etc een open source model gaat hantteren is spekkoper. Want MRTed’s gratis product is stap 1, maar… het gaat vooral om de vele, vele plugins die je wilt ontwikkelen. Software wants to be free, let it.