Vacaturesites opgelet: verlanglijst voor werkzoekers!

favoris old school Sint en Kerst staan alweer bijna voor de deur. Overal worden verlanglijstjes gemaakt. Het leek me daarom een goed moment om ook eens een verlanglijstje samen te stellen; in dit geval namens en voor werkzoekers.

Een verlanglijstje dat ik, in een aantal afleveringen, naar de vacaturesites van Nederland zal sturen. Via dit weblog natuurlijk. Met de (kinderlijke) hoop dat ik in mijn schoen, of onder de kerstboom, eindelijk de juiste cadeaus mag vinden.

In de afgelopen maanden hebben we een aantal veranderingen bij vacaturesites gezien. Nationale Vacaturebank, JobTrack en JobbingMall/Careerbuilder hebben wat aan hun look gedaan; inhoudelijk is er bitter weinig veranderd.

Google Chrome

Totaljobs heeft via haar nieuwsbrief een kijkje in haar keuken gegeven en het lijkt erop dat Monsterboard begin 2009 met een omvangrijke vernieuwing komt. Met de mogelijke uitzondering van Monsterboard stellen al deze veranderingen bitter weinig voor.

Achtergrond
Vacaturesites hebben ervoor gekozen de Web 2.0 revolutie van sociale media aan zich voorbij te laten gaan; in ieder geval tot dit moment. Een situatie die doet denken aan de wijze waarop traditionele media de komst van vacaturesites hebben genegeerd. Met desastreuze gevolgen.

Aan de andere kant hebben gebruikers (lees: ook werkzoekers) diezelfde sociale media massaal omarmd. En deze gebruikers hebben daardoor een een ander verwachtingspatroon ontwikkeld ten opzichte van (onder meer) vacaturesites.

Een logische ontwikkeling; die door vacaturesites niet of nauwelijks wordt begrepen. Hoewel de mogelijkheid bestaat dat Monsterboard hierop een uitzondering zou kunnen zijn. Maar dat moet natuurlijk allemaal nog blijken.

De verlanglijst
Om vacaturesites voor uitsterven te behoeden heb ik eens lang nagedacht. En een aantal wensen gedefinieerd waarmee vacaturesites zich kunnen ‘verjongen’:

  1. Laat mij mijn profiel hergebruiken
  2. Laat de juiste vacatures mij vinden
  3. Bied mij research mogelijkheden
  4. Faciliteer mijn sollicitatieproces
  5. Bied mij meer communicatie mogelijkheden
  6. Laat mij reviews en rankings achterlaten

En misschien wel de belangrijkste wens: Waardeer en respecteer mijn klandizie. Wat de afsluitende aflevering wordt.

Slotopmerking
Nieuwsgierig geworden? Goed zo!

In volgende afleveringen zal ik iedere wens in detail proberen uit te leggen. En ik zal ruim voor Sint klaar zijn…

Vol verwachting klopt mijn hart.

Geef een reactie

5 Comments