Net iets beter zijn/doen dan de buren

Het steekt als de buur&buuf het net iets beter voor elkaar hebben. Het egocentrische trekje in de mens zorgt ervoor dat je beter wilt zijn dan alles en iedereen. Of minstens even goed. Waarom laten we ons geluk afhangen van de grootte van de auto van de ander? Of hoe vaak de bovenburen pret hebben tussen de lakens, terwijl jullie elke dag een ‘fijn’ een boek lezen?

Wel, we hebben de natuurlijke neiging tot vergelijken. Soms zitten we nog even op die apenrots. En willen we vooral de sterksten zijn. Zo zegt onderzoeker Carsten de Dreu van de Universiteit van Amsterdam in de next.one van deze maand. “Vergelijken zit genetisch in ons gebakken”. En met de buren is het vergelijken op niveau. Je woont immers in eenzelfde huis (en hebt dus een vergelijkbaar inkomen).  

Verklaart meteen waarom mannen meer last hebben van vergelijkingsdrang dan vrouwen. Zij kunnen niet tegen hun verlies. Maar vergis je niet, het is niet alsof wij onze zusters alles gunnen. Bij ons gaat het niet om auto’s en gadgets, maar om uiterlijk, relaties en een fijn leven. Zo kun je na een vriendinnenavondje weer intens verliefd zijn op je vent. Hij is toch wel een goede catch vergeleken met D. van vriendin A.

Vergelijken haal je dus niet uit de mens. Maar besluit alsjeblieft vanuit je eigen ervaring en ambitie. Een Porsche past niet bij iedereen. 

Dit artikel was eerder te bewonderen op ikki.nl.

Geef een reactie