Ik ga maar eens mijn online testament opstellen

Naar aanleiding van mijn afstudeerproject (jullie weten wel, dat project waarin ik tracht het perfecte profiel te creëren) kreeg ik de volgende reactie (ingekort):
“Kan je niet een hyves-account maken, die wij opmaken voor je. Door 1 aan te maken en ons allen de gebruikersnaam en wachtwoord te geven. De ene dag maakt ‘pietje’ de achtergrond van jouw myspace paars, omdat ‘hij’ bij die kleur aan jouw moet denken. Terwijl ‘marietje’ de volgende dag de achtergrond appeltjes groen maakt, omdat jullie samen de vorige keer bij IKEA allebei een appeltjes groene vaas hebben gekocht. Dan krijg je misschien geen plaatjes van Prince, maar de mensen die Floor kennen creeren ook Floor’s account. Waardoor ze misschien kunnen putten uit bijv. stapfoto’s, vakantiefoto’s, gedachten, muziek enz. die zij in bezit hebben. Uiteindelijk zou jouw account kunnen blijven groeien, ook als je niet meer onder ons bent bijvoorbeeld (niet zo gezellig voorbeeld maar het maakt het duidelijk hoop ik).”
(Ok, niet heel erg ingekort).

Ik schrok een beetje. Maar waarom eigelijk? Ik las laatst nog een interessante blog:What happens to our social profiles after we die? Dat vraagt de auteur, Mike Fruchter, zich af. Terecht, want wat gebeurt er eigenlijk met al onze online profielen na onze dood?

Dode mensen verwijderen geen profielen
Is Raymond Spanjar eigenlijk de hoofdbeheerder van mijn Hyvesprofiel? Als ik nu (straks) overreden word, dan blijft mijn profiel bestaan. Tenzij heel veel mensen zo geschokt zijn door mijn dood dat ze de ‘dit is niet ok’-knop blijven indrukken. Dode mensen verwijderen geen profielen. En nabestaanden alleen via Raymond. Zal ik mijn profielen opnemen in mijn testament? En wie mag deze beheren?

Wie krijgt wat?
Mijn zusje krijgt mijn Hyves. Dat kan een mooi condoleanceregister worden. Of gewoon een hele vrolijke herdenkingsportal. Een bevriende muzikant mag mijn vrienden spammen op MySpace. LinkedIn mag weg. IKKI en Plaxo ook, daar heb ik niets meer aan. Evenals Ekudos, Nujij, Digg en del.icio.us. De reputatie die ik daar heb opgebouwd is van mij en van mij alleen. Op Flickr mogen vriendjes en vriendinnetjes leuke foto’s posten. En op YouTube leuke filmpjes. Misschien moet ik een Personal Online Assistant aanstellen. Voor na mijn dood, nu kan ik het nog redelijk zelf beheren.

Ik zal al mijn inlogcodes registreren. Op mijn begrafenis kunnen enveloppen uitgedeeld worden aan de uitverkorenen.

Een sociaal netwerk voor de doden
Er is al een sociaal netwerk speciaal voor het eren van de doden: MyDeathSpace. Een vriendin van vroeger (overleden in voorjaar 2007) wordt nog altijd herdacht op haar Hyves profiel. Al hoewel, alleen door stille mensen, de laatste krabbel dateert van 14 november 2007. Het profiel zelf is15517 keer bekeken.

Geef een reactie

7 Comments
 • andre Groot
  says:

  ik ben geinteresseerd in uw afstudeerproject m.b.t. online testament.  Zou het tot de mogelijkheid behoren dat u mij dit stuk proza maild?
  Met belangstelling zie ik uit naar uw reactie.

  Hartelijke groet,
  André Groot.

 • Cees
  says:

  Intressante blog Floor, nog nooit bij stilgestaan.

  Ik denk niet dat ik het heel interessant vind, maar het kan wel pijnlijke situaties opleveren voor nabestaanden. Zou er iets overstaan in de algemene voorwaarden van Hyves?

 • Henk
  says:

  Hyves is een doodgaand medium. Ze missen de trein compleet wat gebruiksgemak en verbeteringen betreft.

  Al hun uitingen, contactmomenten, foutmeldingen, etc. staan vol van de stijl- en taalfouten. Het is echt te beroerd voor woorden. Als ze niet de boel echt dramatisch goed gaan aanpakken, kunnen ze over twee jaar inpakken.