Starters zijn extreem relaxt

Starters op de arbeidsmarkt maken zich geen zorgen over het krijgen van werk, althans, dat bleek op het Spits Nobiles Careerevent. De nrc.next maakt zich, bij monde van de auteur van ‘Ze zitten om me te springen’, Marcel Leyten, wél druk.

Afgelopen vrijdag en zaterdag netwerkten studenten en starters wat af in de jaarbeurs in Utrecht. 185 bedrijven en opleidingen in de sectoren ICT, techniek, juridisch en financieel waren vertegenwoordigd in evenzoveel stands.

Geen stress
De ambities van de aanwezige studenten en wat bedrijven ze bieden, zoals de mogelijkheid om de afstudeerscriptie tijdens een stage te schrijven, waren de voornaamste gespreksonderwerpen. Ze maken inderdaad niet echt een gestresste indruk.

Uit de enquête dat Nobiles afnam op het evenement onder zevenhonderd bezoekers bleek dat bijna 80 procent denkt dat de kredietcrisis geen invloed heeft op de kansen op de arbeidsmarkt. Ruim 60 procent verwacht binnen drie maanden na het afstuderen een baan te hebben. En 39 procent denkt zelfs dat werkgevers juist om instroom ‘zitten te springen’. Can you blame them? Recruiters doen ons toch ook geloven in het sprookje van werk-in-overvloed?

Die kredietcrisis is niet niets
Maar de arbeidsperspectieven zijn door de kredietcrisis wel degelijk beïnvloed. Vooral bedrijven en banken moeten bezuinigen en zijn voorzichtiger zijn in het aannemen van mensen. Bedrijven kijken op zo’n event voornamelijk naar wie ze ooit, misschien, wellicht kunnen aannemen.

Houd die contacten warm en doe in de tussentijd wat je altijd nog had willen doen. Die toffe cursus, een lange reis of je rijbewijs halen (in mijn geval). De economie trekt vanzelf wel weer aan. Of nee, luister maar niet naar het advies van een onbezorgde jongeling.

Geef een reactie