Ze kunnen me toch niet zomaar ontslaan? Yes, they can!

Het ontslaan van werknemers wordt vanaf januari goedkoper. Dat hebben de kantonrechters vorige week besloten. Werkgevers kunnen zelfs de helft goedkoper uit zijn.

Bij ontslag heeft de werkgever twee opties: Hij kan naar het CWI gaan om toestemming te krijgen of hij kan naar de kantonrechter. De kantonrechter is vaak de snelste weg, maar ook de duurdere optie omdat de rechter de werknemer vaak een vergoeding meegeeft. Bedrijven kiezen in de helft van de ontslagzaken voor kantonrechter. Die berekend een ontslagvergoeding op basis van de ‘kantonrechtersformule’. Dit is echter een aanbeveling, de kantonrecht in kwestie hoeft deze niet al te letterlijk te nemen.

Eén ei is geen ei…
Nu ontvangen werknemers nog een maandsalaris per gewerkt jaar, jaren na je 40ste tellen anderhalve keer mee. Na je 50ste tellen ze dubbel. Vanaf januari zal dit veranderen. Dienstjaren tot 35 jaar tellen voor een half maandsalaris. De jaren tussen 35 en 45 betekenen 1 maandsalaris. Tussen 45 en 55 anderhalf en gewerkte jaren na je 55ste tellen dubbel mee. Bijvoorbeeld: iemand van 33 die 8 jaar heeft gewerkt bij één baas, kreeg ooit 8 maandsalarissen mee. Nu zijn dat er nog maar 4. Een voordeel van 50% voor de werkgever.

Waarom?
Er is krapte aan personeel en vooral jongeren hebben zo weer werk en dus een inkomen. Wordt voor het gemak aangenomen. Bovendien vormt de vervaging van de pensioengrens een probleem. Mensen gaan soms eerder met pensioen, soms later (nog later als het aan Donner ligt) en er bestaat zoiets als deeltijdpensioen. In de kantonrechtersformule nieuwe stijl kan hier flexibeler mee worden omgesprongen.

De uitspraak komt niet op een handig moment, nu de gevolgen van de kredietcrisis op de arbeidsmarkt steeds duidelijker te merken zijn. Vakbonden reageren dan ook vol onbegrip. Gesteld wordt dat jongeren toch gemakkelijk aan een nieuwe baan en een vervangend salaris komen. Dat mag zo zijn, maar het overgrote deel bestaat uit flexwerkers. Zonder echte rechten. Op de rest die wél een baan heeft wordt bovendien beknibbeld.

Dus: teken die papieren voor 1 januari.

Geef een reactie

2 Comments
  • Bas van de Haterd
    says:

    Toch leuk, hoe leeftijdsdiscriminatie de normaalste zaak van de wereld is, als de overheid het zelf doet. Alsof je per definitie minder waard bent geweest voor een bedrijf als je jonger bent. Of dat je per definitie makkelijker aan de bak komt.

    En hiermee spelen ze dus ook nog eens in de kaart dat de leeftijdsdiscriminatie bij bedrijven (geen oudere medewerkers aannemen) nog erger wordt. Natuurlijk heb ik liever iemand onder de 35, die kost me een stuk minder te ontslaan…

    Soms… soms vraag je je af of we in Den Haag mensen met intelligentie hebben.