De 90/10 regel van recruitment

Seth Godin (ja, daar is hij weer) heeft een mooi artikel geschreven over recruitment. Het gaat om de 90/10 regel van recruitment. Het gaat om die bedrijven die zoveel meer doen dan noodzakelijk om personeel binnen te halen, beter betalen, beter behandelen, ‘winst weggooien’. En toch…

Je hebt namelijk maar 10% van de effort en kosten nodig om gewoon personeel binnen te halen, en toch zijn er dus bedrijven die wel heel ver gaan. Niet zozeer om aandacht te trekken, maar in hun hele bedrijfsvoering. Waarom dan?

Dat heeft met talent te maken, aldus Godin. Als je organisatie het kan doen met gemiddelde mensen, moet je ook gemiddeld werven, gemiddeld je best doen en marktconform betalen. Als je organisatie innovatief moet zijn, bijzonder, moet je dat ook in alles rondom je werving zijn.

Opmerkzame personen zullen nu meteen zeggen: maar als groot bedrijf heb je CAO’s en kan je niet extreem betalen. En daar heb je dan gelijk in, helemaal gelijk….

Geef een reactie