Klein is fijn?

Het intermediair beste werkgevers onderzoek heeft dit jaar een relatief klein bedrijf als winnaar: Macaw. Hoewel het intermediair verbaasd, aldus het artikel, is het al jaren een bedrijf dat zeer goed bezig is op de arbeidsmarkt. Vorig jaar heb ik HR manager Olof Frankfort hier al over geïnterviewd. Klein en heel fijn, Macaw bewijst dat je geen mega onderneming hoeft te zijn om hoog in lijstjes te komen.

Bijzonder is ook dat de Gemeente Zwolle op een derde plek staat en zelfs de beste arbeidsvoorwaarden heeft. Blijkbaar is er in overheids CAO’s toch nog veel te onderhandelen. Een keurige 6e plek is er voor Casaer, weer een relatief klein bedrijf dat zijn wervings en HR beleid zeer serieus neemt. Getuige ook de nominatie voor beste digitale sollicitatie-ervaring.

De winnaar van vorig jaar, Fortis, is gedaald naar plek 7. ING, de winnaar van 2 en 3 jaar geleden, naar plek 9 inmiddels. Niet vanwege de krediet crisis, want die was toen het onderzoek uitgevoerd is nog niet voelbaar. Maar omdat ze zijn blijven stil staan m.b.t. voorwaarden en sfeer en de rest ze gewoon voorbij gegaan is.

Zelf geloof ik sterk dat kleine en middelgrote ondernemingen de komende jaren veel meer talent zullen aantrekken dan de aller grootste bedrijven. Waarom? Omdat steeds meer (met name jongeren) toch op zoek gaan naar een stukje geborgenheid en sociaal gevoel. Niet allemaal, en dat is maar goed ook. Gelukkig hebben we allemaal een andere voorkeur. Maar ik proef wel een trend dat bij veel talenten er een drang is echt iets te betekenen en iets mee te bouwen, wat gewoonweg bij een klein bedrijf makkelijker kan omdat je daar meer invloed en minder regels hebt.

Misschien komt de hoop van Boris Veldhuizen van Zanten dan toch nog ooit uit. Dat grote bedrijven ophouden te proberen te innoveren in business concepten en gewoon de kleine start ups overnemen en integreren.

Geef een reactie