Ik begin te geloven

Nee, we krijgen geen recessie (2 kwartalen krimp na elkaar) en als we een recessie krijgen, in ieder geval geen harde of zware. Ik maak me nog niet veel zorgen over mijn positie als ZZP’er. Maar dan lees ik dit bericht: Deloitte schrapt 50 banen. En dan denk ik: oei. Waarom?

Omdat dit niet gaat om een actie waarbij overtollig vet wordt weggesneden onder het mom van recessie. Omdat het hier niet gaat om het stroomlijnen van een organisatie, maar om lijn mensen. 50 consultants, de mensen die het geld verdienen in een consulting bedrijf, moeten eruit. Hoog opgeleide mensen (die ook zo weer een andere baan vinden).

Italië zit vandaag officieel in een recessie, Duitsland zat het al (hoewel ik gisteren hoorde dat de hardst geraakte industrie, de automobiel industrie, nog steeds volop mensen aanneemt). Maar deze berichten doen mij angstig worden. Want dit is voor het eerst dat ik niet meteen denk (zoals bij bepaalde media bedrijven): heeft alles met de strategie en niets met de economie te maken.Of zoals bij NXP: och, die zijn altijd anti cyclisch geweest, dat is juist een teken dat het weer goed gaat met de rest van ons.

Toch zal, als we al het zwaar krijgen, het wel meevallen m.b.t. de arbeidsmarkt. Want laten we eerlijk zijn, met een werkeloosheid van 300.000 mensen en een uitstroom van meer dan 500.000 op een arbeidsmarkt van dik 7 miljoen in 5 jaar tijd, zullen we moeten blijven werven.

En ja, zoals in het panel op de GRC werd gezegd: Bas, the glass is always half full with you. Maar ik geloof echt dat het allemaal wel mee gaat vallen.

Geef een reactie

13 Comments
 • Bas Westland
  says:

  Wat fijn al dat optimisme van jullie en dat de crisis alleen de ‘luierds’ en de ‘powerpoints’ treft, maar dat is niet de realiteit die ik om me heen zie. Ook de goede kleine niche clus, die de grote jongens op inhoud en toegevoegde waarde klop geven, hebben last of worden voorzichtiger en stoppen met aannemen.
  P.S.: Sinds wanneer is een daling in het % IT spend (het pecentage van je omzet/kosten (?) wat je uitgeeft aan IT) nog een groei? Ja, ze geven nog geld uit aan IT, maar wat dacht je van het in stand houden van je infrastructuur. En dan een percentage, van wat? Je omzet? En als die nou daalt?

 • Toos Dreef
  says:

  Business Consultants komen er in vele soorten en maten.

  De verkeerde soort kan overleven in perioden van voorspoed. Dat is de soort die naakt zou zijn zonder Powerpoint. Geen ervaring, maar een hoge mate van arrogantie. Een soort Gen Y in een pak.

  Dit is de soort die uberhaupt hoort uit te sterven maar dankzij overvloed zichzelf in leven kan houden. Zie ze maar als een groepje lemmingen dat zich periodiek, en niet vrijwillig, over de rand van de klift stort. Deze soort komt in grotere aantallen voor; met name  bij de grote IT dienstverleners.

  En die zitten nu vanzelfsprekend op de bank. Of zoals we bij Cap Gemini zeiden: het zijn VIPpers (Vrij In Planning). Het is het vet dat in schaarse tijden kan worden geofferd

 • Jaap Steinvoorte
  says:

  Er is verschil tussen hoop, en illusie, de 2e moet je verschrikkelijk snel doorprikken, de eerste zorgt dat je kunt overleven.
  En Bas? Ik las zojuist dat de IT spend 2009 bijgesteld is, van 5.9 naar 2.6% wereldwijd. Da’s nog steeds groei. En voor de grote IT jongens? Ja, het gaat om vertrouwen, vertrouwen geeft een relatie, vertrouwen is gebaseerd op oa. openheid, respect en eerlijkheid, maar ook flexibiliteit 🙂  Werk aan de winkel dus, voordat de kleintjes je voorbij streven, maar dit gaat toch wel gebeuren.

 • Jakolien Sok
  says:

  @ Bas ik (en meerderen ongetwijfeld) weet deels de reden dat die BC’s aan de kant zitten en dat heeft niets te maken met geen werk voor ze hebben 😉 maar meer met eisen, attitude en natuurlijk good ol’ euro’s.

 • Bas van de Haterd
  says:

  Tja, verhalen verschillen nogal. Toch bijzonder hoe iets zo snel kan omslaan als het waar is wat Bas zegt (en waarom niet). Aan de andere kant, Ingolf had een mooi Duits voorbeeld op GRC: nergens gaat het zo slecht als in de automotive, want de verliezen zijn er al jaren, maar ze zoeken nog steeds bakken met goede ingenieurs.

 • Bas Westland
  says:

  @Allemaal: Ik weet niet met wie jullie praten, maar ik krijg verhalen over bankzitters in zeer schaarse technologie gebieden straight from the source (Business Unit Managers van de grote ICT dienstverleners, maar ook van echt goede niche players). Wake up, er is wel wat aan de hand! Er zit nu al veel verborgen werkloosheid op de bank. Zet je maar schrap. Mensen die zeggen dat er niks aan de hand is, zou ik maar met een flinke schep zout nemen. Wij merken nu al dat kandidaten veel meer happen dan enige weken terug. De opdracht wordt weer het probleem in w&s land, NIET de kandidaat.

 • Geert-Jan
  says:

  Is het maatschappelijk verantwoord om te reorganiseren, met als excuus de financiele crises, en tegelijkertijd dat je als organisatie miljoenen winst maakt cq de partners van grote ‘ firms’  gewoon 500K+ opstrijken?
  Ik kom net terug van de Nationale Carrieredagen (of Nederlandse Carrieredagen, ik weet het verschik niet meer….). Wat me opviel was de rust. Geen sirenes, disco, toeters en bellen of mooie schaars geklede dames die ICT’ ers naar een stand probeerde te lokken. Nee, ik zag studenten, veelal in pak!!, serieus in gesprek met werkgevers. Werkgevers hadden een goede beurs….
  misschien komt de arbeidsmarkt wel in een mooi evenwicht nu het even wat minder gaat. En dat evenwicht, maakt dat er voldoende werk is voor iedereen, zeker voor mensen in recruitment en AMC

 • paul van oosterhout
  says:

  Veel bedrijven halen volgens mij nu ook nog even een optimalisatieplan dat al 3 jaar ligt uit de la omdat het nu sociaal geaccepteerd is om te reorganiseren. Maar wie ben ik he!?!

 • paul van oosterhout
  says:

  Veel bedrijven halen volgens mij nu ook nog even een optimalisatieplan dat al 3 jaar ligt uit de la omdat het nu sociaal geaccepteerd is om te reorganiseren.

  Maar wie ben ik he!?!

 • Bas van de Haterd
  says:

  @Jakolien: dat het humoristisch bedoeld was begreep ik, alleen de humor waar je op doelde niet…

  En het zou kunnen, ik ken de branche niet extreem goed om te weten hoe het met de bilabillity (leuk woord) zat afgelopen jaar. Dus natuurlijk kan daar ook vet zitten.

 • Jakolien Sok
  says:

  @BAS 1e reactie = humor 😉 maar goed die is niet aangekomen bij je. Ook de lijn kan vet bevatten met name gezien de moeite die het de laatste jaren kostte om goede consultants te krijgen heeft Deloitte meer aangenomen dan wellicht strikt noodzakelijk was? Heb uit meer van dat soort organisaties gehoord -op director niveau- dat ze in heel 2008 al moeite hadden met het op peil houden van de billabillity… van jawel de lijn..

 • Bas van de Haterd
  says:

  @Jakolien, ik begrijp niet wat je bedoeld met het eerste stuk. Ik geloof namelijk dus nog steeds niet dat we het zwaar krijgen, maar ik word daar nu wel minder zeker van.

  De aanname van teveel vet? Omdat het hier gaat om consultants in de lijn, volgens het bericht. Dus mensen die uren maken, directe inkomstenbronnen. Teveel vet is bijna altijd dat wat om de organisatie heen zit, de overhead.

 • Jakolien Sok
  says:

  @Bas allereerst kop op 😉 maar wel goed te lezen dat ook ‘de grote Bas’ een kwetsbare kant heeft… Verder wilde ik weten vanwaar de aanname dat het niet gaat om teveel vet? Of heb je dit van een interne source?