Zwijgrecht voor bloggers

Journalisten, bloggers en andere publicisten kunnen hun bronnen straks beter beschermen. Minister Ernst Hirsch Ballin van Justitie doet een voorstel om het zwijgrecht wettelijk te regelen.

Ballin heeft besloten geen strikte omschrijving te geven van ‘de journalist’. Dat staat althans het wetsvoorstel dat de bewindsman dinsdag 4 november publiceerde.


Grote Belangen
Nobele reden? Ballin wil dat ook andere mensen die via de media deelnemen aan het publieke debat, hun bronnen kunnen beschermen, zoals bloggers en opiniemakers. Volledige bronbescherming gaat echter te ver. Grote Belangen kunnen zwaarder wegen dan het zwijgrecht.

Mocht het niet duidelijk zijn wat zwaarder weegt, dit mooie recht of het leven van anderen, moet een rechter beslissen of een journalist terecht een beroep doet op het zogenaamde verschoningsrecht.

Een uitspraak van het Hof
Ballin kreeg nog een extra duwtje in de rug door de uitspraak van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens, dat vorig jaar oordeelde dat het OM de rechten van journalist Koen Voskuil schond door hem achttien dagen vast te houden omdat hij weigerde een bron te onthullen.

Eén keer per maand verwijderd Hyves een profiel. Af en toe moet Neerlandsch grootste profielensite gegevens afstaan aan de politie. Zoals met de 16-jarige jongen uit Huizen. Die op een foto op zijn profiel stond afgebeeld met wapens. Wederom, alleen als de veiligheid van anderen in gevaar wordt gebracht.

Deze blog verscheen eerder op ikki.nl 

Geef een reactie

2 Comments
  • Jaap Steinvoorte
    says:

    Geen enkele comment? Gaat ik even wat aan doen. Eigenlijk raar, gezien de toestanden rondom iets engs uit Belgie.
    Wil dat dan ook zeggen dat bronnen die comments geven ook beschermd worden? ofwel, mensen die de waarheid vertellen (wat is de waarheid?), mensen die hun onomwonden mening vertellen, dit is toch ook een bron? En geldt dit alleen in nederland? Geldt dit voor iedere inwoner van Nederland? Geldt dit voor iedere blogger die een blog in nederland host?
    Vragen waar ik geen antwoord op heb, Hirsch-Ballin hopelijk wel