Niet ontslaan, investeren

Tot voor kort was de kredietcrisis in Nederland vooral een kwestie van abstracte cijfers. Maar nu begint de crisis daadwerkelijk om zich heen te slaan. Een dip in de economie en een krappe arbeidsmarkt plaatst werkgevers voor een dilemma. Moeten ze mensen ontslaan of niet? Houd mensen aan op kosten van de WW, zegt FNV.

Creatief met crisis
Maandag stelde Agnes Jongerius, voorzitter van vakcentrale FNV, een tienpuntenplan voor om de economische teloorgang het hoofd te bieden. Het idee: investeer in mensen. Werkgevers moeten personeel dat overtollig is (door de crisis, welteverstaan), niet ontslaan, maar bij- of omscholen. Zodra de economische malaise voorbij is, zijn deze mensen helemaal up-to-date, en nog steeds ‘van jou’. Geniaal!
Over de kosten heeft de leiding van de vakcentrale uiteraard nagedacht. De werknemers die tijdelijk overtollig zijn, blijven in dienst van het bedrijf, en behouden hun salaris. Ook de uitzendkrachten en flexwerkers. Werkgevers kunnen hiervoor tijdelijk een beroep doen op de gelden die in de loop der jaren zijn opgebracht door de sociale partners in de zogenoemde WW-fondsen, in totaal 9 miljard euro. Zodra de economie weer aantrekt worden deze fondsen wel weer aangevuld.

Consumptie aanjakkeren
Wat een rare praktijken op de arbeidsmarkt – enerzijds hebben we een krapte (met een uiterst lage werkloosheid van 4 procent en zo’n 250.000 openstaande vacatures), anderzijds zijn er ontslagen als gevolg van de economische malaise.

De vakcentrale wil de spaarlonen “eenmalig deblokkeren” om de consumptie aan te jakkeren. Slim, ware het niet dat veel Nederlanders in economisch barre tijden juist gaan sparen. Zo niet ondergetekende. Het is zondag, ik ben de stad in…

Geef een reactie

2 Comments
 • Bas van de Haterd
  says:

  @Chris: dat potje is per ongeluk opgebouwd zeg maar. Maar soms zijn ze wel goed, die foutjes van de overheid.

  Maar ik ben het in deze wel helemaal eens met mevr. Jongerius (there’s a first for everything). Ik geloof namelijk dat nu de tijd is om te investeren. En als je het geld niet hebt, vraag ik me af wat je de laatste jaren gedaan hebt…

  Vooral als je kijkt naar recruitment. Jaren hoor ik al: we hebben het te druk om een goede recruitmentsite te maken. Mooi, nu heb je dus even een adempauze, bereid je voor op de vergrijzing, zorg dat je je recruitment op orde hebt. Investeer in je mensen, investeer in je procedures, zorg dat je klaar bent als je er achter komt dat je over 6 maanden weer personeel nodig hebt.

 • Chris Stapper
  says:

  Pompt de overheid niet juist geld in de economie omdat het volk zo hard gaat sparen? Zo wordt de economie weer aangezwengeld.

  Op zich mooi, dat potje, wist niet dat we zoiets hadden. Als we het dan toch hebben, dan kunnen we dat net zo goed gebruiken.

  Helemaal eens met de boodschap: investeer in mensen. Een paar maanden terug was de arbeidsmarkt de grootste uitdaging voor bedrijven. Vooral omdat deze in de toekomst alleen nog maar meer aantrekt. De crisis gaat voorbij, maar zelfs als we onmiddelijk een geboortegolf veroorzaken, komt er pas over 20 jaar een nieuwe impuls op de arbeidsmarkt.